Blair: ik gaf Bush geen blanco cheque voor Irakoorlog

Britse politiemannen houden de wacht bij televisieschermen met daarop Tony Blair die wordt ondervraagd door de Irak onderzoekscommissie, in Londen. Foto AP / Alastair Grant

Oud-premier Tony Blair ontkent George Bush een ‘blanco cheque’ te hebben gegeven voor steun in de aanloop naar de oorlog in Irak. Dat zei Blair vandaag tegen de Irak onderzoekscommissie.

Blair negeerde officieel advies
Blair heeft de waarschuwing van Lord Goldsmith, zijn belangrijkste juridisch adviseur, dat de aanval op Irak illegaal zou zijn zonder VN-mandaat, destijds buiten beschouwing gelaten. Dat zegt hij in een schriftelijke verklaring. Dit officiële advies was “voorlopig”, aldus Blair. Hij was van mening dat Goldsmith nog van positie zou veranderen.

Blair betreurt doden Irak
Blair zei vandaag dat Groot-Brittannië het “ellendige beleid van excuses maken” voor de steun aan de Irakoorlog maar eens op moest geven. Wel betuigde hij spijt te hebben van de slachtoffers die de oorlog in Irak heeft gemaakt.

Blair tweede keer voor commissie
Blair legde vandaag voor de tweede keer een getuigenis af aan de Irak onderzoekscommissie, nadat er tegenstrijdig bewijs naar buiten kwam na zijn eerste verschijning in januari. Het gaat hierbij om de wettigheid van de invasie en de verzekering op Britse steun die hij gaf aan George Bush.

Onderzoek commissie
Het onderzoek van de commissie-Chilcot concentreert zich op de openbaringen van de documenten die vrijgegeven zijn in juni. Deze tonen aan dat de dag voordat hij Bush in een privegesprek verzekerde dat hij de VS geleide militaire actie zou ondersteunen, Blair was gewaarschuwd door Lord Goldsmith, toen procureur-generaal, dat een invasie van Irak illegaal zou zijn.

Protest
Buiten het gebouw waar de hoorzitting plaatsvond, riepen demonstranten leuzen als: ‘Tony Blair, terrorist’ en hielden spandoeken vast met daarop onder meer ‘Bliar’.

Protest tegen Tony Blair buiten het gebouw waar de hoorzitting wordt gehouden in hartje Londen. Foto AP / Lefteris PitarakisProtest tegen Tony Blair buiten het gebouw waar de hoorzitting wordt gehouden in hartje Londen. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Meer over de hoorzitting op het live blog van The Guardian.

    • Marije Willems