Beeldende kunst

vervolg aanraders

Gabriël Metsu

De 17de-eeuwse Hollandse genreschilder Gabriël Metsu (1629-1667) schilderde scènes met volkse types, of interieurs met dames in glimmend satijn. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen nu 35 van zijn schilderijen.

T/m 21 maart, Rijksmuseum, Jan Luijkenstraat 1. Inl: www.rijksmuseum.nl

Eugene Smith

De Amerikaanse fotograaf Eugene Smith (1918-1978) werd bekend met zijn zwart-wit reportages voor Life Magazine. Deze beeldverhalen, waarin hij de beslommeringen van ‘gewone mensen’ op vaak epische wijze gestalte gaf, worden nu in Foam, Amsterdam geëxposeerd. T/m 16 maart, Foam, Keizersgracht 609. Inl: www.foam.nl

Biedermeier en Neoclassicisme

De expositie Neoclassicisme en Biedermeier uit de verzameling van de vorsten van Liechtenstein in Museum de Fundatie, Zwolle zit vol gesuikerde negentiende-eeuwse schilderijen.

T/m 8 mei, Museum de Fundatie, Blijmarkt 20. Inl www.museumdefundatie.nl

Cecily Brown

GEM Den Haag toont de nieuwste, merendeels abstracte schilderijen van Cecily Brown. De verleiding is groot om in haar werk herkenbare vormen te zien.

T/m 27 febr, GEM, Stadhouderslaan 43. Inl: gem-online.nl

Rineke Dijkstra

Met haar nieuwe videowerk The Krazy House in De Hallen, Haarlem laat Rineke Dijkstra zien dat jongeren in de afgelopen vijftien jaar een stuk zelfbewuster zijn geworden.

T/m 13 maart, De Hallen, Grote Markt 16. Inl: dehallen.nl

Hokusai

In het Sieboldhuis Leiden wordt de Japanse kunstenaar Hokusai herdacht. Er hangen vooral kleurenhoutsneden, waaronder zijn wereldberoemde De grote Golf (1830); inspiratie voor veel kunstenaars.

T/m 27 febr, Sieboldhuis. Rapenburg 19. Inl: www.sieboldhuis.org

Thorn Prikker

De veelzijdige kunstenaar Thorn Prikker tekende, werkte met textiel, hout en glas-in-lood. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam toont een verrassend overzicht van een ambachtsman.

T/m 13 febr, Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20. Inl: www.boijmans.nl

Hella Jongerius

Ook in Boijmans Rotterdam: de serviezen, stoffen, stoelen en banken van ontwerper Hella Jongerius (1963). Midden in de zaal staat haar Frog Table en op de vloer vazen in kleurschakeringen.

T/m 13 febr.

Martha Rosler

Op haar tentoonstelling Point and Shoot in het Stedelijk Museum (SM’s) Den Bosch toont de Amerikaanse Martha Rosler kritische collages van oorlog en modebladen die consumenten dromen aanpraten.

T/m 12 febr, Magistratenlaan. Inl: sm-s.nl

Edvard Munch

De Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) schilderde de donkere kanten van het leven: dood, eenzaamheid, ziekte, verval en angst. De Kunsthal Rotterdam laat zijn magnifieke schilderijen, litho’s, tekeningen en etsen zien.

T/m 20 febr, Westzeedijk 341. Inl: www.kunsthal.nl

Laatste kans!

Kees van Dongen

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam laat zo’n tachtig kleurrijke vrouwenportretten zien. T/m 23 jan, Museumpark 18-20. Inl: boijmans.nl

Made in Holland

De expositie Made in Holland toont in het Mauritshuis Den Haag een selectie uit de superbe verzameling oude meesters van het echtpaar de Mol van Otterloo.

T/m 30 jan, Korte Vijverberg 8. Inl: mauritshuis.nl