Beeldende kunst

Nieuw

Vlaamse vedetten

Voordat het Noordbrabants Museum in Den Bosch tijdelijk sluit voor een grote verbouwing, is er nog vier maanden de expositie Vlaamse vedetten. Modernisme bij de zuiderburen 1885-1960 te zien. Met 50 werken uit het Brugse Groeningemuseum van James Ensor, Rik Wouters, Constant Permeke, Gustave De Smet en René Magritte.

T/m 15 mei, Verwerstraat 41. Inl: www.noordbrabantsmuseum.nl

Egypte & Napoleon

Met 35.000 manschappen, 160 wetenschappers en kunstenaars en 300 schepen arriveerde Napoleon in 1798 op het Afrikaanse continent om Egypte te veroveren. Was de militaire expeditie een mislukking, het werk van de onderzoekers en kunstenaars betekende wel een overwinning. Op de expositie Egypte & Napoleon, oorlog en onderzoek in het Teylers Museum Haarlem zijn prenten, boeken, reisverslagen, sieraden, mummies en de eerste encyclopedische beschrijving Description de l’Égypte (1809-1829) over Egypte te zien.

T/m 8 mei, Spaarne 16. Inl: www.teylersmuseum.nl

Ellen Kooi/Astrid Kruse Jensen

Twee kunstenaars, twee vrouwen: Ellen Kooi uit Nederland en Astrid Kruse Jensen uit Denemarken. Beiden maken foto’s; Kooi werkt alleen overdag en Kruse ‘s nachts. Hun expositie On the other side of twilight in Stedelijk Museum Den Bosch verwijst naar het ‘tussengebied’ waarin ze hun beelden ensceneren en regisseren.

T/m 10 april, Magistratenlaan 100. Inl: www.sm-s.nl

Zilveren Camera

Bijna 10.000 foto’s zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de Zilveren Camera, die zondag wordt uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag. Met veel foto’s over de verkiezingen, kabinetsformatie en natuurlijk ook het WK voetbal in Zuid-Afrika.

T/m 27 febr, Stadhouderslaan 43. Inl: www.fmdh.nl

Making is Thinking

Groepsexpositie in Witte de With Rotterdam verkent thema’s als ambachtelijkheid en amateurkunst. Met werk van onder meer Eva Berendes, Rita McBride, Eva Rothschild en Hans Schabus.

23 jan t/m 1 mei, Witte de Withstraat 50. Inl: www.wdw.nl

Leon Golub

Live & Die Like a Lion? in Het Domein Sittard is de eerste solo-expositie van de Amerikaanse kunstenaar Leon Golub (1922-2004) in Nederland. Met zo’n vijftig (late) tekeningen, waarin scènes van menselijke vergankelijkheid worden afgewisseld met expliciet erotische voorstellingen; politieke aanklachten met wrange humor en subversieve teksten.

T/m 25 april, Kapittelstraat 6. Inl: www.hetdomein.nl

Olga Chernysheva

In haar schilderijen, aquarellen, objecten, video’s en foto’s concentreert de Russische kunstenaar Olga Chernysheva zich op mensen in dagelijkse situaties. In kunstcentrum BAK Utrecht is te zien hoe zij zo met een scherp oog diepere maatschappelijke betekenissen onthult over haar thuisland.

23 jan t/m 27 maart, Lange Nieuwstraat 4. Inl www.bak-utrecht.nl

Aanraders

Julian Schnabel

Met een handgemaakte camera fotografeert de Amerikaanse schilder en filmer Julian Schnabel zijn familieleden en vrienden in groot formaat polaroids in zwart-wit en sepiakleuren in het Fotomuseum Den Haag. Onmacht, dat is waar het Schnabel uiteindelijk om gaat in al zijn werk of het nu zijn schilderijen, beeldhouwwerken, films of foto’s betreft.

T/m 27 maart, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Inl: www.www.fmdh.nl