Aderonderzoek: 'brein' 9/11 vermoordde Pearl

Journalist Daniel Pearl werd in 2002 in Pakistan onthoofd. Onderzoek werpt nieuw licht op de zaak.

Wie het hoofd van journalist Daniel Pearl van de Wall Street Journal in 2002 in Pakistan afsneed, is nooit helemaal opgelost. Een van de hoofdverdachten, Ahmed Omar Saeed Sheikh, werd veroordeeld en drie medeverdachten kregen levenslang. De man die een bloemrijke bekentenis aflegde, is echter nooit aangeklaagd: Khalid Sheikh Mohammed, het zelfverklaarde brein achter ‘9/11’.

Medewerkers en studenten van de Georgetown University in Washington hebben nu „het beste bewijs” achterhaald uit het geheime dossier van de zaak-Pearl, schrijven ze in het rapport The Truth Left Behind. Het gezicht van de moordenaar is niet te zien op de groezelige slachtvideo op internet. Maar een vergelijking van de aderen op de hand die het mes vasthoudt en wel te zien is, wijst naar de dader: Mohammed.

Pearl vloog begin 2002 naar Karachi om contactpersonen te traceren van Richard Reid, de Britse ‘schoenbomterrorist’ die eind 2001 vergeefs een lijnvlucht van Parijs naar Miami probeerde op te blazen. Pearl liep in een val. Hij werd gekidnapt.

„Met mijn gezegende rechterhand sneed ik het hoofd af van de Amerikaanse Jood, Daniel Pearl, in de stad Karachi, Pakistan”, verklaarde Mohammed in 2007 tijdens verhoren op Guantánamo Bay. De twijfel bleef. Mogelijk probeerde Mohammed zijn status van martelaar te vergroten. Daarbij was hij murw na 183 verhoren met waterboarding. Hij zou niet alleen de onthoofding op Pearl, maar ook moordplannen op oud-presidenten Clinton en Carter en paus Johannes Paulus II hebben bekend.

Het was FBI-agent Michael Dick die in 2004 voor het eerst op het idee kwam van een adervergelijking. De „vlezige hand” met het mes op de video leek verdacht veel op een foto die Dick had van de handrug van Mohammed. Adervergelijking is niet zo betrouwbaar als vingerafdrukken of biometrische kenmerken, maar wordt wel gebruikt door de FBI en de CIA. Door een digitale afdruk van de hand te maken, kan het aderstelsel met wiskundige precisie van punt-tot-punt worden vergeleken.

De match was positief. Maar FBI-agent Dick kreeg weinig medewerking. Zijn superieuren wilden het CIA-onderzoek naar Mohammed niet verstoren. De werkelijke moordenaars van Pearl zullen nooit terechtstaan, concluderen de onderzoekers. Justitie vreest dat de zaak-Pearl de vervolging van Mohammed voor 9/11 zou kunnen hinderen.

Intussen zit Mohammed nog altijd vast in Guantánamo, in afwachting van zijn proces. De resten van Pearl, die in twaalf stukken werd gehakt, zijn begraven in Los Angeles.

    • Eppo König