Zuignap en ventiel helpen bij hartstilstand

Een 'borstkasplopper'

Het aantal mensen dat een acute hartstilstand overleeft, kan flink stijgen als hulpverleners een soort zuignap op de borstkas gebruiken bij het reanimeren, schrijft NRC Handelsblad. En op de mond moet een ventiel de luchtinstroom beperken. In een Amerikaans onderzoek, gisteren online gepubliceerd (excerpt) in The Lancet,  steeg het percentage overlevenden zonder grote neurologische schade van 6 naar 9 procent.

Cardioloog Ruud Koster, verbonden aan het AMC in Amsterdam en lid van de Reanimatieraad, denkt dat ook in Nederland de ‘borstkasplopper’ levens kan redden, zegt hij in de krant:

Nederland doet het al een stuk beter dan Amerika. Bij ons komt 16 tot 18 procent er goed van af na een hartstilstand. Ik denk niet dat we dat percentage nog met de helft kunnen verbeteren met de ResQ-apparatuur die bij dit onderzoek is gebruikt. Maar zelfs als we 3 procentpunt omhoog gaan, is dat belangrijk. Het gaat om veel mensen.

Jaarlijks vallen er in Nederland  10.000 à 12.000 mensen onverwacht neer door een hartstilstand. Een kwartier zonder hulp overleeft vrijwel niemand. Reanimeren, begonnen binnen vijf minuten, redt twee à drie op de tien mensen het leven. De pompende beweging op de borstkas is een noodvoorziening voor de bloedcirculatie.

    • Ward Wijndelts