Zij denken nog even door

Wijk aan Zee. Wij kennen de 73ste editie van het Corus Schaaktoernooi in Wijk aan Zee vooral als decor van de verwoede strijd afgelopen maandag tussen de 16-jarige Anish Giri en de wereldkampioen van 2010 Magnus Carlsen. Maar het bekenste schaaktoernooi van Nederland kent ook amatuerwedstrijden. Die zie je op de foto's hierboven. De denkende amateur, dat is juist wat fotograaf Jan-Dirk van der Burg probeert te laten zien. Hij wilde "de complexiteit van het schaakspel benadrukken". Volgens Van der Burg zijn er bij de eerste schaakzet 20 mogelijkheden, bij de tweede 400, bij de derde 5.362, bij de vierde 71.852, bij de vijfde 809.798 en bij de zesde zijn het er 9.132.484. Een gemiddelde partij duurt ongeveer veertig zetten. Het Corus Schaaktoernooi wordt sinds 1938 jaarlijks in januari gehouden, en geldt als een van de grootste toernooien ter wereld. Het evenement, dat nog tot 30 januari duurt, wordt traditioneel afgesloten met snert.

Wij kennen de 73ste editie van het Corus Schaaktoernooi in Wijk aan Zee vooral als decor van de verwoede strijd afgelopen maandag tussen de 16-jarige Anish Giri en de wereldkampioen van 2010 Magnus Carlsen.

Maar het bekendste schaaktoernooi van Nederland kent ook amateurwedstrijden. Die zie je op de foto’s hierboven.

De denkende amateur, dat is juist wat fotograaf Jan-Dirk van der Burg probeert te laten zien. Hij wilde „de complexiteit van het schaakspel benadrukken”.

Volgens Van der Burg zijn er bij de eerste schaakzet 20 mogelijkheden, bij de tweede 400, bij de derde 5.362, bij de vierde 71.852 , bij de vijfde 809.798 en bij de zesde zijn het er 9.132.484. Een gemiddelde partij duurt ongeveer veertig zetten.

Het Corus Schaaktoernooi wordt sinds 1938 jaarlijks in januari gehouden, en geldt als een van de grootste toernooien ter wereld. Het evenement, dat nog tot 30 januari duurt, wordt traditioneel afgesloten met snert.