Ze vinden bazaars en wokken leuk

In het nieuwe programma Zóóó Moslim, vanavond op tv, leren we over de islam maar niet over moslims.

Redacteur Hanina Ajarai vertelt over stuff muslims like.

Moslims. Ze zijn vijf keer per dag in de weer met hun salaat, vasten in de ramadan, lezen soera’s in de koran en citeren met gemak uit de hadith. Voor de gemiddelde Nederlander is de vorige zin nu veel beter te begrijpen dan tien jaar geleden. Onze kennis over de islam is in de afgelopen jaren flink gegroeid sinds moslims bij tijd en wijle het nieuws domineren.

Tijd dus voor een kwisje, moet de AVRO hebben gedacht. Vanavond worden in het programma Zóóó moslim bekende Nederlanders getest op hun kennis over de islam. Deelnemers, onder anderen presentator Sebastiaan Labrie en actrice Miryanna van Reeden, moeten vragen als ‘Wat is de hadj’ en ‘hoeveel moskeeën zijn er in Nederland’ zo goed mogelijk beantwoorden. Presentator Art Rooijakkers ontving vooraf al ronduit negatieve reacties op verschillende blogs – iets met belastinggeld en haatreligie. Hij vindt het programma wel een goed idee: „Er wordt veel over moslims gesproken zonder dat de feiten altijd kloppen. Daar wilden we wat aan doen.”

Leuk bedacht, maar jammer dat het gaat over de islam en niet over moslims. Vindt ook Maurits Berger, de islamdeskundige die Rooijakkers live in de uitzending moet bijstaan met nadere uitleg. Het is een groot misverstand, zegt hij, om te denken dat je gelovigen beter zult begrijpen als je hun boek leest.

Dan heeft nrc.next-columniste Rosanne Hertzberger het toch beter begrepen. Een tijdje geleden pleitte ze al voor een moslimvariant op de site stuffwhitepeoplelike.com. Want: „Ze komen niet naar Loveland of Lowlands, ze zijn niet geïnteresseerd in schattige Franse dorpjes. Of wijnproeverijen op kastelen. Wat ze dan wel leuk vinden? Ik heb het nooit gevraagd.”

Hoeveel moskeeën er in Nederland zijn, is kennis die een gemiddelde moslim (zoals ik) niet paraat heeft. Maar de vraag van Hertzberger is, na overleg met andere ervaringsdeskundigen, makkelijk te beantwoorden. Stuff muslims like:

Vier vakantie in een islamitisch land

Het vaderland van veel Nederlandse moslims, Marokko of Turkije, is nog steeds een belangrijke vakantiebestemming. Achtergebleven familieleden bezoeken is iets wat toch minimaal een keer in de twee jaar moet gebeuren. Maar de tweede generatie moslims ontdekt ook de charmes van andere islamitische bestemmingen zoals Egypte, Maleisië en Syrië. Het voordeel van een islamitisch land: je wordt niet raar aangekeken om je kleren, je kunt overal op tijd bidden, en het eten is volgens de islamitische voorschriften: halal. Kun je eindelijk de beefburger proberen bij de Egyptische McDonald’s. In Turkije zijn hotels waar mannen en vrouwen gescheiden verblijven al jaren razend populair. Vrouwen kunnen zo zwemmen op het privéstrand van het hotel zonder zich te moeten bedekken.

Een ander land dat in zwang is als vakantieoord is Spanje. En dan niet de zonnige kustplaatsen natuurlijk, maar het van Arabische invloeden vergeven Zuid-Spanje: Andalusië. Overigens houden vooral bekeerlingen van deze plek vanwege het bloeiende islamitische bolwerk dat het ooit was.

Luister naar anasheed

De Deense groep Outlandish is enkele jaren geleden populair geworden onder moslims met het nummer ‘Aïcha’, dat ook weken op nummer één heeft gestaan in de Nederlandse top-40. De groep, bekend om zijn maatschappelijk bewogen teksten, bestaat uit twee moslims en een christen.

Islamitische reli-muziek, anasheed genaamd, heeft zich inmiddels ontdaan van zijn stoffige imago en is op bijna elke mp3-speler met een moslimeigenaar te vinden. Bekeerling Yusuf Islam, in zijn vorige leven bekend als Cat Stevens, heeft anasheed voor een breder publiek toegankelijk gemaakt door te zingen in het Engels. Ook de Egyptische zanger Sami Yusuf kreeg zalen vol met zijn vrome teksten en zuivere stem. Op dit moment is de Zweed (van Libanese oorsprong) Maher Zain de nieuwe rising star met liedjes als ‘Awaken’ en ‘Thank You Allah’.

Koop bid-gadgets

Moslims bidden vijf keer per dag, ook als ze in een niet-islamitisch land wonen waar de oproep tot het gebed nooit klinkt en ze dus niet automatisch worden herinnerd aan hun plicht. Gelukkig hangt in vrijwel elk moslimhuis een klok die een elektronische oproep tot het gebed doet wanneer het tijd is. Je kunt kiezen uit de stem van een Turkse imam of die van een Arabische. Uiteraard is de klok verkrijgbaar in de vorm van een koepeltje.

Het ramadan-sms’je, enkele jaren geleden geïntroduceerd, is inmiddels niet meer weg te denken tijdens de vastenmaand ramadan. Omdat het tijdstip van de zonsondergang, wanneer moslims hun vasten mogen verbreken elke dag een paar minuten verschuift, kiezen vooral jongeren ervoor een sms-alert te ontvangen met het precieze tijdstip.

Ook buiten de ramadan is de mobiel handig. Zo zijn er handige apps voor het vinden van een moskee in de buurt, voor het bepalen van de qibla, de gebedsrichting, of het doorzoeken van de koran.

Bezoek bruiloften of bazaars

Veel vrije tijd wordt aan familie besteed, bijvoorbeeld tijdens de talloze bruiloften die dagen en nachten duren. Vaak zijn dat seksegescheiden aangelegenheden zodat mannen niet kunnen zien hoe de vrouwen losgaan op opzwepende Arabische heupmuziek.

Zijn er geen bruiloften dan vinden moslims het leuk om te struinen op bazaars zoals die in Beverwijk waar veel producten uit het thuisland goedkoop te verkrijgen zijn. Heimwee-shoppen heet dat. Theepotten, kruiden, servies en belangrijk, je kunt zonder schroom afdingen.

Op mooie zomerdagen denken veel autochtonen aan het strand; lekker zwemmen. Moslims houden niet zo van openlijk bloot, daarom zie je veel Turkse en Marokkaanse families vaak in stadsparken op zulke dagen. Uitgebreid barbecuen is een goed alternatief als je toch buiten wilt zijn.

Eten met vrienden doe je bij wokpaleizen

Sociale contacten onderhouden gaat bij moslims altijd gepaard met eten. Even bijkletsen onder het genot van een drankje en dan weer naar huis wordt als onbeleefd ervaren. Er moet altijd wat op tafel staan.

Wokpaleizen zijn populaire plekken om uit eten te gaan. Natuurlijk, het all-you-can-eat-aspect spreekt enorm aan, maar er is ook veel keus aan vis, een product dat in tegenstelling tot vlees niet halal hoeft te zijn.

Onder jongeren is de halalfastfoodketen Chicken Spot een prima alternatief voor de andere grote fastfoodrestaurants. En het gerecht ‘kapsalon’, te koop bij Turkse snackbars, vindt gretig aftrek in wijken met veel allochtonen.

Het bankstel vult de hele kamer

Om de een of andere reden zijn op de oude Griekse cultuur geïnspireerde meubels erg in trek. Dat wordt gecombineerd met enorm grote bankstellen die de hele woonkamer vullen. Gezinnen zijn groot en familie komt vaak over de vloer, vandaar. Veel moslims nemen echter geen genoegen met één woonkamer, en richten een extra slaapkamer in als tweede woonkamer. Voor het geval de mannen en vrouwen apart willen zitten. En, wel bekend: geen schoenen in huis.

Zóóó Moslim is vanavond om 20.25 uur te zien op Ned.3

    • Hanina Ajarai