Weet Ruud Gullit dit allemaal wel?

Ruud Gullit heeft zich door de voormalige bondscoach van Rusland, Guus Hiddink, uitgebreid laten informeren, alvorens hij besloot trainer te worden van Terek Grozny uit Tsjetsjenië. Maar zou hij ook de moeite hebben genomen om het officiële ambtsbericht uit 2010 van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over deze deelstaat in de Kaukasus door te nemen?

Dan had hij gelezen dat de voorzitter van zijn nieuwe voetbalclub, Ramzan Kadyrov, die tevens president is van Tsjetsjenië, de Russische deelrepubliek regeert op een wijze die als „totalitair” wordt gekarakteriseerd. Dan had hij geweten dat deze president, zijn nieuwe baas, de ‘ware’ islam propageert en het dragen van ‘onfatsoenlijke kleding’, zoals laag uitgesneden blouses of jurken verbiedt. Dan wist hij nu dat Kadyrov geen openlijke kritiek op zijn beleid duldt en dat opvallend veel van zijn opponenten slachtoffer van moordaanslagen werden.

Misschien dat de voorzitter Ruud Gullit, vader van zes kinderen, zelf ook even kan bijpraten en hem dan zal vertellen dat het niet overal in Tsjetsjenië pluis is. Hij weet het uit persoonlijke ervaring, omdat zijn vader Achmad Kadyrov, toenmalig president van de republiek en indertijd ook voorzitter van Terek, in 2004 bij een bomaanslag om het leven kwam.

Beseft Ruud Gullit, openlijk bewonderaar van Nelson Mandela, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1993, dat ook familieleden van verzetsstrijders in Tsjetsjenië kunnen worden opgepakt en dat geheime brigades van Kadyrov hun huizen soms in brand steken? Weet Ruud Gullit dat Umar Israilov, voormalig lijfwacht van Kadyrov, in 2006 een klacht heeft ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens met de beschuldiging dat zijn baas zich met grootschalige martelingen en ontvoeringen bezighield? En dat Israilov vervolgens in 2009 in Wenen, waar hij als asielzoeker verbleef, op mysterieuze wijze werd vermoord?

Het zal Ruud Gullit, oud-international, niet zijn ontgaan dat Terek vorig seizoen twaalfde werd in de Russische voetbalcompetitie. Maar realiseert hij zich ook dat het weliswaar in de hoofdstad Grozny nu veilig lijkt, maar dat elders in de republiek op last van de Russische autoriteiten de CTO-status geldt? Dat er in die gebieden dus nog altijd terroristische aanslagen worden gepleegd?

Is dit alles bij Ruud Gullit, ridder in de orde van Oranje-Nassau, bekend? Zo niet, wil iemand dit aan hem doorgeven?

John Kroon

    • John Kroon