Wat wil de moslim?

Thaibokskampioen Soumia, lid van het testpanel bij de Moslimtest.

Zóóó MoslimNed. 3, 20.30-21.45 uur

Moslims. Ze zijn vijf keer per dag in de weer met hun salaat, ze vasten in de ramadan, lezen soera’s in de Koran en citeren uit de hadith. Voor de gemiddelde Nederlander is de vorige zin nu veel beter te begrijpen dan tien jaar geleden. Onze kennis van de islam is flink gegroeid sinds moslims het nieuws domineren.

Tijd dus voor een quiz, dacht de AVRO. Vanavond worden in de live uitgezonden show Zóóó Moslim bekende Nederlanders getest op hun kennis van de islam. Eerdere afleveringen van dit ‘opiniërende themaprogramma’ waren Zóóó Dertig en Zóóó Rechts.

Deelnemers aan de Moslimtest moeten vragen beantwoorden als ‘Wat is de hadj?’ en ‘Hoeveel moskeeën zijn er in Nederland?’ Kijkers kunnen thuis meespelen. Presentator Art Rooijakkers ontving vooraf negatieve reacties op blogs – iets met belastinggeld en haatreligie. Hij vindt de quiz een goed idee: „Er wordt veel over moslims gesproken zonder dat de feiten altijd kloppen. Daar wilden we wat aan doen.”

Leuk bedacht, maar het gaat over de islam en niet over moslims. Dat vindt ook Maurits Berger, de islamkundige die Rooijakkers in de uitzending bijstaat. Het is een groot misverstand, zegt hij, om te denken dat je gelovigen beter zult begrijpen als je hun boek leest. Hoeveel moskeeën er in Nederland staan, weet zelfs een geïnformeerde moslim niet.

Om meer te weten over moslims pleitte nrc.next-columniste Rosanne Hertzberger eerder voor een moslimvariant op de site stuffwhitepeoplelike.com, een typering van blanke smaak.

Voor die toekomstige site hier alvast wat stuff muslims like: hotels in Turkije waar mannen en vrouwen gescheiden verblijven, een islamitische McDonald’s, de reli-popster Maher Zain, een klok met oproep tot gebed, het ramadan-smsje, de qibla-app om met je telefoon te bepalen waar Mekka ligt, heimweeshoppen in bazaars, barbecuen in stadsparken, wokpaleizen, ‘kapsalon’ (gerecht in Turkse snackbars) en een tweede woonkamer.

Hanina Ajarai

    • Hanina Ajarai