VWA ontdekt zwaar verwaarloosde veestapel in Groningen

Op een Gronings melkveehouderij- en kalverbedrijf hebben controleurs van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) honderd ernstig verwaarloosde runderen afgevoerd en in bewaring genomen,  meldt de VWA. Veel van de jonge dieren waren ziek of kreupel en meer dan tien runderen waren in zo’n slechte conditie dat zij afgemaakt moesten worden. Daarnaast vonden de controleurs 73 kadavers op het terrein.

De dieren werden aangetroffen bij een hercontrole van het bedrijf op woensdag. Nadat een groot aantal zieke dieren en slechte leefomstandigheden werden geconstateerd, nam de VWA hen in bewaring. In totaal heeft de eigenaar van honderdveertig dieren afstand gedaan. Vorig jaar was ook al sprake van verwaarlozing.

Bij 205 runderen was het welzijn niet zodanig in het geding dat ingrijpen nodig was. Deze dieren blijven op het bedrijf achter. De nVWA houdt het welzijn van de dieren nauwlettend in de gaten.

    • Hans Klis