VN: 2010 net zo warm als recordjaren 1998 en 2005

FILE - In this undated file photo, a polar bear is shown in the Arctic National Wildlife Refuge in Alaska. If the world dramatically changes its steadily increasing emissions of greenhouse gases, global warming can be slowed enough to prevent a total loss of critical summer sea ice for the polar bears, according to a new study in the journal Nature released Wednesday, Dec. 15, 2010. (AP Photo/Subhankar Banerjee, File)

De meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) heeft vandaag gezegd dat het in het jaar 2010 net zo warm was als in de recordjaren 1998 en 2005. “Gegevens die zijn geanalyseerd door het WMO tonen geen significant statistisch verschil tussen 2010, 2005 en 1998.” Deze jaren staan bekende als de warmste ooit.

“De gegevens over 2010 bevestigen de significante trend van opwarming van de aarde op de lange termijn,” aldus Michel Jarraud van de WMO. De eerste tien jaren van dit millenium zijn het warmste decennium gebleken sinds klimaatgegevens bijgehouden worden, aldus de WMO. De tien warmste jaren zijn allemaal van na 1997.

De WMO verzamelt gegevens van verschillende klimaatinstituten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De gemiddelde temperatuur in de wereld lag afgelopen jaar ruim een halve graad Celsius boven het gemiddelde van de periode 1961-1990.

Klimaatredacteur Paul Luttikhuis (blog) staat niet versteld van de conclusie van de WMO.

“Omdat de WMO gegevens verzamelt die al grotendeels bekend waren, was al duidelijk dat 2010 onder de warmste jaren zou vallen. Dat het net zo warm is als het piekjaar 1998, is hun conclusie. Het gaat natuurlijk om zulke kleine verschillen dat dit soort ‘records’ op zichzelf weinig zeggen. Bij metingen kun je altijd je vraagtekens zetten, maar ze kunnen helpen bij de bewustwording. Toch roepen dit soort mededelingen ook altijd weerstand op.”

In december 2010 was het volgens de WMO “abnormaal” koud in grote delen van Noord- en West-Europa. Maandgemiddelden lagen in sommige delen van Noorwegen en Zweden tien graden Celsius onder het gemiddelde. Op veel plekken in Scandinavië was het koudste december ooit. Centraal Engeland had de koudste december sinds 1890.