Uitgelicht

Wouter Klootwijk over allerlei soorten bonen. Ned.2, 21.30u. Sperziebonen

Film

Vertical Limit (Martin Campbell, 2000, VS). Op de hoogste toppen van de K2 gesitueerde actiefilm annex familiedrama grossiert in emotionele mokerslagen. Chris O’Donnell onderneemt reddingsexpeditie voor zijn in een ijsspelonk gevangen zus Robin Tunney. Hoeveel explosies en valpartijen kan een mens verdragen? RTL7, 20.30-22.45u.

Out of Time (Carl Franklin, 2003, VS). Na een serie contemplatieve shots van zonsop- en ondergangen raken sheriff Denzel Washington en politiedame Eva Mendes – ook nog eens ex-geliefden – verwikkeld in een film noir-achtige plot in een zonnig slaapstadje. Veronica, 20.30-22.45u.

For Love or Money (Barry Sonnenfeld, 1993, VS). Ouderwetse romantische komedie in eigentijds, dun jasje. Hotelemployé Michael J. Fox droomt van een eigen hotel, associeert zich met gefortuneerde Anthony Higgins en valt voor diens minnares Gabriella Anwar. RTL8, 20.30-22.15u.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in de Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met eertijds geavanceerde technische middelen. RTL7, 22.45-1.10u.

Actualiteiten

EénVandaag. Vandaag hield de Kamer een debat over de bezuinigingen in het onderwijs. Universiteiten krijgen minder geld, langer studeren wordt beboet. Studenten, hoogleraren en collegevoorzitters maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het universitair onderwijs.Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken. Bezoek aan zorginstelling ASVZ in Sliedrecht, waar twee jongens met vergelijkbare stoornissen als die van Brandon zitten. De situatie van beiden leek, net als die van Brandon, uitzichtloos maar door middel van zeer intensieve begeleiding bloeiden Sebastiaan en Frank helemaal op. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Reportage uit Tunesië: de in Nederland wonende filmmaker Mongi Fahrani keerde terug naar zijn geboortedorp, waar de Jasmijnenrevolutie begon. Ook een verslag over het aangekondigde studentenprotest, met commentaar van staatsecretaris Zijlstra. En aandacht voor de bijeenkomst in Boedapest van de Europese ministers die over immigratie gaan. Ned.2, 22.00-23.00u.

Pauw & Witteman. Met staatssecretaris Halbe Zijlstra over het studentenprotest dat morgen in Den Haag is aangekondigd en John de Mol over het programma The Voice of Holland.Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Kruispunt: De mensen van de sociale werkplaats. Omdat het kabinet-Rutte ook bezuinigt op sociale werkvoorziening zal tweederde van de honderdduizend mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking over een paar jaar geen gebruik meer kunnen maken van een beschutte werkplek. Dit vooruitzicht zorgt voor stress en spanning bij de medewerkers van de Tomingroep in Hilversum. Bijvoorbeeld bij Willem, die al 40 jaar straatvuil ophaalt. Bij Tessa, die bloemen en biologische streekproducten verkoopt in de winkel op het terrein. En bij Marcel. Hij staat aan de lopende band en pakt dozen in. Als hij even niets te doen heeft valt hij plotseling letterlijk in slaap. Hij heeft even een baan gehad in het bedrijfsleven, maar dat ging niet. Ned.2, 18.25-18.55u.

The First Life. Eerste van tweedelige serie waarin David Attenborough de kijkers meeneemt op een reis door ruimte en tijd die begint in een bos dicht bij het huis in Leicester waar hij zijn kindertijd doorbracht en waar in 1957 een schooljongen een fossiel uit het Cambrium vond dat onze kennis van de evolutie van complexe levensvormen ingrijpend heeft veranderd. Daarna trekt Attenborough naar de mistige kustlijn van het Canadese Newfoundland en de veel zonnigere Australische Outback, waar hij overblijfselen vindt van de oudste levensvormen op aarde. Die bizarre oeroude schepselen worden tot leven gebracht met behulp van de allernieuwste technologische snufjes. Van de eerste wezens die zich konden voortbewegen tot de eerste dieren met een mond om zich te voeden: het zijn die dieren die eigenschappen en karakteristieken hebben ontwikkeld die voor alle hedendaagse dieren, de mens incluis, essentieel zijn om te overleven. Canvas, 20.40-21.40u.

Human Planet: Deserts - Life in the Furnace. Tweede deel van serie van acht uitzendingen over het vermogen van de mens om zich aan de natuur aan te passen. Water is een eerste levensbehoefte, maar miljoenen mensen leven in droge, hete streken. Vanavond een koeienherder in Mali wiens kudde belaagd wordt door olifanten, vrouwen en kinderen van de Tubu die feilloos de weg weten door de zandduinen van de Sahara, visvangst in het Antogo Meer en de mannen van de Wodaabe-stam in Niger. BBC 1, 21.00-22.00u.

Gas station: Punjab. Vierde aflevering uit serie van Luc Vrydaghs over het leven in en om benzinestations over de hele wereld. In het noorden van India, in de staat Punjab, ligt de stad Amritsar. De bevolking bestaat voornamelijk uit Sikhs. Het benzinestation ligt in het centrum en is pleisterplaats voor auto’s, riksja’s en bromfietsen. Wegens armoede proberen vele jongeren te emigreren. Dat kan bijvoorbeeld door een gearrangeerd huwelijk met een partij uit het buitenland, gekozen door de familie. Dat gaat gepaard met een onderzoek naar de betrouwbaarheid van die kandidaat. Aan de keuze zit een risico en het gearrangeerde huwelijk loopt dan ook niet altijd goed af.Canvas, 22.30-23.00u.

Die Akte Gysi. Gregor Gysi is een charismatische Duits politicus, altijd goed voor een sappige uitspraak en mede daarom een graag geziene gast in praatprogramma’s. Wie het waagt vraagtekens te zetten bij zijn Oost-Duitse verleden wordt al gauw met een rechtszaak bedreigd. Maar in de archieven van de DDR zouden zich stukken bevinden die bewijzen dat de toenmalige advocaat eerder het belang van de staat dan dat van zijn cliënten diende. Toenmalige slachtoffers doen nu hun verhaal, Gregor Gysi blijft vooralsnog zwijgen als het over zijn verleden gaat. ARD, 23.30-0.15u.