Toestand Gabrielle Giffords sterk verbeterd

Het 12 dagen geleden door het hoofd geschoten Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords kan weer staan en zal morgen naar een revalidatiecentrum verhuizen. In hoeverre ze mentaal ook zal herstellen is nog onduidelijk.

Haar man, astronaut Mark Kelly, is er van overtuigd dat ze hem herkent. “Als ik haar hand vasthoud speelt ze met mijn trouwring”, vertelde hij ABC News. “Ik weet dat dat betekent dat ze mij herkent want ze doet dat ook als we in een restaurant zitten. Dan maakt ze precies dezelfde bewegingen.”

In een email aan familie en vrienden spreekt de moeder van Giffords over haar “opmerkelijke vooruitgang”, schrijft The New York Times. “Elke dag gaat het beter met Gabby, toont ze een hoger niveau van begrip en maakt ze complexere bewegingen”, aldus de moeder. Ze bladerde door foto’s op de iPhone van haar man, probeerde z’n das los te maken en bekeek ontvangen kaarten.

Het bericht van de moeder zou een “al te optimistisch beeld” kunnen geven schrijft de krant, want artsen hebben gezegd dat ze nog een heel lange weg van herstel heeft te gaan.

De man die door Giffords door het hoofd schoot stond minder dan een meter van haar vandaan. Dit blijkt uit een video van de schietpartij die nu in handen is van justitie. De 22-jarige Jared Loughner komt “zeer doelbewust, zeer berekend” aanlopen met het pistool tegen zijn zij, richt en schiet, aldus een verslag in The New York Times.

    • Hans van der Lugt