Studie van aderen leidt naar moordenaar van Daniel Pearl

Khalid Sheikh Mohammed FILE - In this March 1, 2003 file photo, Khalid Sheikh Mohammed is seen shortly after his capture during a raid in Pakistan. The results of the Pearl Project, an investigation carried out by a team of American journalists and students and spanning more than three years, raise troubling questions about Pakistan's dysfunctional criminal justice system and underscore the limits U.S. officials face in relying on Pakistani authorities. (AP Photo/File)
Khalid Sheikh Mohammed FILE - In this March 1, 2003 file photo, Khalid Sheikh Mohammed is seen shortly after his capture during a raid in Pakistan. The results of the Pearl Project, an investigation carried out by a team of American journalists and students and spanning more than three years, raise troubling questions about Pakistan's dysfunctional criminal justice system and underscore the limits U.S. officials face in relying on Pakistani authorities. (AP Photo/File) AP

Wie het hoofd van journalist Daniel Pearl van de Wall Street Journal in 2002 in Pakistan doorsneed en afhakte, is nooit helemaal opgelost. Een van de hoofdverdachten, Ahmed Omar Saeed Sheikh, werd datzelfde jaar al voor de moord veroordeeld en drie medeverdachten kregen levenslang. De man die een bloemrijke bekentenis aflegde, is echter nooit officieel aangeklaagd: Khalid Sheikh Mohammed, het zelfverklaarde brein achter de aanslagen van 11 september 2001.

Medewerkers en studenten van de Georgetown University in Washington hebben nu „het beste bewijs” achterhaald uit het geheime dossier van de zaak-Pearl, schrijven ze in het rapport The Truth Left Behind. Het gezicht van de moordenaar is niet te zien op de groezelige slachtvideo die via internet de wereld overging. Maar een wiskundige vergelijking van de aderen op de hand met het mes dat wel te zien is, wijst naar de dader: Mohammed.

„Met mijn gezegende rechterhand sneed ik het hoofd af van de Amerikaanse Jood, Daniel Pearl, in de stad Karachi, Pakistan”, heeft Mohammed in 2007 tijdens verhoren op Guantánamo Bay verklaard. De twijfel bleef. Mogelijk probeerde Mohammed zijn status van martelaar te vergroten. Daarbij was Mohammed murw na 183 verhoren met waterboarding. Hij zou niet alleen de onthoofding op Pearl, maar ook moordplannen op de oud-presidenten Clinton en Carter en paus Johannes Paulus II hebben bekend.

Het was FBI-agent Michael Dick die in 2004 voor het eerst op het idee kwam van een adervergelijking. De „vlezige hand” met het mes op de video leek verdacht veel op een foto die Dick had van de handrug van Mohammed. Adervergelijking is niet zo betrouwbaar als vingerafdrukken of biometrische kenmerken, maar wordt wel gebruikt door de FBI en CIA. Door een digitale afdruk van de hand te maken, kan het aderstelsel met wiskundige precisie van punt-tot-punt worden vergeleken.

De match was positief. „Ik heb geen reden om te twijfelen dat Khalid Sheikh Mohammed Daniel Pearl heeft vermoord”, zegt Morris Davis, oud-hoofdaanklager van de militaire commissie van Guantánamo, op basis van de adervergelijking in het rapport.

Maar FBI-agent Dick kreeg weinig medewerking. Zijn superieuren wilden het CIA-onderzoek naar Mohammed, die toen nog heimelijk werd vastgehouden, niet verstoren. De werkelijke moordenaars van Pearl zullen nooit terecht staan, concluderen de onderzoekers. De moord is in 2006 ook niet opgenomen in de aanklacht tegen Mohammed. De aanklagers vreesden dat de zaak-Pearl de vervolging van Mohammed voor ‘9/11’ zou kunnen hinderen.

Na negen jaar zitten er nog meer gaten in de zaak-Pearl, schrijven de onderzoekers. De bureauchef Zuid-Azië van de Wall Street Journal vloog in januari 2002 naar Karachi om Pakistaanse contactpersonen te traceren van Richard Reid, de Britse ‘schoenbomterrorist’ die eind 2001 een lijnvlucht van Parijs naar Miami probeerde op te blazen – vergeefs. In werkelijkheid liep Pearl in een val. Khalid Sheikh Mohammed had het niet zo op arrogante westerse volgelingen van Al-Qaeda en vond Reid maar een prutser. Mohammed wist van Pearls komst en liet hem kidnappen.

De onthoofding van de journalist verliep ook wat amateuristisch. Op een mooie winterdag arriveerde Mohammed bij het huis waar Pearl werd vastgehouden. Twee handlangers droegen filmapparatuur en in een boodschappentas met twee messen en een hakmes. Pearl werd eerst op video geïnterviewd en was rustig, zeker toen een van de mannen hem in het Hebreeuws aansprak. Hij dacht dat hij vrij zou komen.

De gemaskerde mannen bonden hem vast, blinddoekten hem en legden hem op zijn linkerzij. Een oudere neef van Mohammed hield Pearl vast, terwijl een jongere neef nogmaals de video aanzette. Mohammed zelf pakte een mes en ging over tot ziba: de islamitische rituele slachting. De jongere neef was geschokt – hij had vergeten een tape in de camera te doen. De video werd opnieuw aangezet. Mohammed ensceneerde de moord door Pearl te onthoofden.

Intussen zit Mohammed nog altijd vast in Guantánamo, terwijl politici in Washington twisten over berechting voor een civiele rechtbank in de VS of voor een militair tribunaal elders. De resten van Pearl, die in twaalf stukken werd gehakt, zijn begraven in Los Angeles.

Eppo König

    • Eppo König