Staatssecretaris: vastbinden in deze situatie voor Brandon beste oplossing

Beeld uit de tv-uitzending over Brandon van de EO afgelopen dinsdag.

Het vastbinden van de 18-jarige Brandon is volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) de beste oplossing in de huidige omstandigheden. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag naar aanleiding van het bezoek van Veldhuijzen van Zanten vanmorgen aan Brandon in de instelling ’s Heeren Loo in Ermelo. Ook tijdens het gesprek dat de staatssecretaris voerde met de verstandelijk gehandicapte jongen was hij met een riem vastgemaakt aan de muur van zijn kamer.

Op een persconferentie na afloop wees de staatssecretaris erop dat Brandon zichzelf kan los- en vastmaken en een zekere „draaicirkel” heeft waarin hij zich kan bewegen. “Ik laat hem met een gerust hart achter, omdat er geen andere manier is om hem tegen zichzelf, tegen de ‘slechte Brandon’ te beschermen.” Ze doelde daarmee op zijn ongecontroleerde agressie.

Veldhuijzen van Zanten zei verder niet de indruk te hebben dat de zorg in ’s Heeren Loo tekortschiet, of dat er instellingen zijn die het beter aanpakken. Wel kondigde ze aan “de knapste koppen” bijeen te roepen om te kijken of er toch verbetering mogelijk is, en ook om de veertig andere gevallen in kaart te brengen.

In een spoeddebat met de Tweede Kamer, gisteren, beloofde ze in maart te komen met een plan van aanpak voor de omgang met gehandicapten die ernstige gedragsproblemen hebben. Leden van de Tweede Kamer spraken in dat debat hun ontzetting uit over de beelden van Brandon die ze dinsdag op de televisie hadden gezien.

De Kamer had voor het spoeddebat een brief van de staatssecretaris gekregen waarin staat dat de geboden zorg volgens de Inspectie voldoet aan de normen. Dat betekent nog niet, aldus de brief, “dat de geleverde zorg een wenselijk antwoord is op de vraag.” Volgens de staatssecretaris is Brandons situatie goed onderzocht en is het geen kwestie van geld. “Er wordt op deze zorg niet bezuinigd.’’ In 2009 kon Brandon volgens haar nog naar buiten. Dat jaar heeft ’s Heeren Loo hem ook een speciaal aangepaste woonruimte aangeboden. Maar die woning waarin 500.000 euro was geïnvesteerd, vernielde hij.