Staatssecretaris bezoekt vandaag verstandelijk gehandicapte Brandon

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) brengt vanochtend een bezoek aan de verstandelijk gehandicapte jongen Brandon die in het nieuws is gekomen omdat hij wordt vastgebonden. Ze wil met hem en met zijn moeder praten, zo zei ze gisteren in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De Tweede Kamer en staatssecretaris spraken gisteren tijdens een spoeddebat over de behandeling van Brandon hun afschuw uit over de leefsituatie van de jongen. In een uitzending van de EO waren een dag eerder beelden getoond van Brandon, die al drie jaar iedere dag met een tuigje wordt vastgebonden aan de muur. Hij verblijft in ‘s Heeren Loo, een instelling in Ermelo.

Veldhuijzen van Zanten zei in het debat dat er geen regels worden overtreden, maar dat zij de situatie niet wenselijk vindt. Mogelijk worden nog veertig anderen vastgeketend. De staatssecretaris gaat onderzoeken hoe de zorg aan hen kan worden verbeterd.

    • Hans van der Lugt