Spoeddebat over achtergehouden informatie JSF

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over achtergehouden informatie over de kosten van het JSF gevechtsvliegtuig, de beoogde opvolger van de F-16’s van de Nederlandse luchtmacht. NRC Handelsblad schreef gisteren op basis van Amerikaanse diplomatenpost waarover de krant beschikking heeft dat het ministerie van Defensie al in 2007 wist dat er te weinig geld was om het geplande aantal van 85 JSF-gevechtsvliegtuigen aan te schaffen.

PvdA, D66 en GroenLinks willen opheldering van minister Hans Hillen (Defensie, CDA). De VVD ziet niets in een debat. Kamerlid Han ten Broeke voelt zich “slecht geïnformeerd door NRC”, zo meldt Novum.

NRC publiceerde gisteren op basis van een Amerikaanse cable over een gesprek dat commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en topambtenaar Lo Casteleijn hadden met de Amerikaanse ambassadeur Roland Arnall op 19 januari 2007. Het gesprek ging over de financiële problemen op het ministerie van Defensie. Volgens Arnall meldde Casteleijn “dat de nieuwe regering waarschijnlijk het aantal JSF’s dat zal worden aangeschaft, zal verminderen.”

De regering heeft de Tweede Kamer altijd voorgehouden dat er 85 Joint Strike Fighters waren gepland. Wel stelde toenmalig staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) dat de JSF’s niet in een keer, maar in stappen zou worden gekocht. Door deze ‘batchbenadering’ zou Defensie kunnen inspringen op toekomstige militaire ontwikkelingen, zoals onbemande vliegtuigen, heette het. In werkelijkheid, blijkt uit de ambtsberichten, speelde geldgebrek ook een rol.

Lees op deze overzichtspagina berichten die we over de cables schrijven en de bijbehorende telegrammen.

    • Bart Hinke