‘Samenvoegen NS en ProRail levert trauma van jaren op’

Het weer samenvoegen van de NS en ProRail “gaat een trauma van jaren opleveren”. Dat zei NS-directeur Meerstadt vanochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij waarschuwde dat de “organisatie op drift zal raken” als de politiek besluit de Spoorwegen en de spoorbeheerder weer samen te voegen.

Meerstadt was vanochtend samen met vertrekkend ProRail-topman Bert Klerk in de Kamer om zich te verantwoorden voor de chaos op het spoor van vorige maand. Die ontstond na een aantal dagen van hevige sneeuwval en vorst. Een jaar geleden waren er ook al veel problemen op het spoor door het winterweer.

Splitsing ‘te rigoreus’
VVD-politicus Remkes en zijn D66-collega Van ’t Riet zeiden gisteren in NRC Handelsblad dat de splitsing van de bedrijven in de jaren negentig onzorgvuldig en te rigoreus is verlopen. Klerk erkende vanochtend “dat er te rigoreus is geknipt. Dan moet je daarna gaan plakken en dat is in het verleden te weinig gedaan”. Meerstadt zei dat het besluit om te splitsen “geen schoonheidsprijs verdient”.

Meerstadt en Klerk maakten tijdens de hoorzitting uitgebreid excuses voor de problemen die de reizigers troffen. Ze bleken het oneens over de vraag of de dienstregeling eenvoudiger moet en wie de reizigersinformatie moet verzorgen. Reizigers stonden vorige maand voor lege informatieborden.

    • Pim van den Dool