Dit is een artikel uit het NRC-archief

Vluchtelingen

Sahar (14) mag voorlopig in Nederland blijven

Sahar Hbrahim Gel . (Still uit uitzending Pauw & Witteman, 15 dec. 2010)

De 14-jarige Sahar Hbrahim Gel mag voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vanmiddag bepaald in het kort geding dat het gezin van Sahar tegen de afwijzing van hun asielprocedure had aangespannen. Volgens de rechtbank is de afwijzing “ontoereikend” gemotiveerd. Daarom kunnen Sahar, haar ouders en hun andere twee kinderen van 11 en 16 jaar voorlopig niet worden uitgezet.

De rechters schrijven in hun vonnis:

“In het besluit is ontoereikend gemotiveerd waarom van haar kan worden gevergd dat zij zich aan de Afghaanse cultuur aanpast. De rechtbank gaat ervan uit dat zij zich in een belangrijke fase van haar persoonlijke ontwikkeling bevindt, en dat haar persoonlijkheid zich reeds voor aan belangrijk deel heeft gevormd. De westerse normen en waarden waarmee zij is opgegroeid zijn van haar persoonlijkheid deel gaan uitmaken. Door zich aan de Afghaanse normen en waarden aan te passen zou zij haar persoonlijkheid moeten verloochenen. Door zich niet aan te passen loopt zij slechts dan geen risico als zij bescherming kan genieten van plaatselijke machthebbers. Van dit laatste is niet gebleken.”

Sahar en haar gezin wonen in het Friese Sint Annaparochie en verblijven al tien jaar in Nederland. Zij hebben tot nu toe tevergeefs geprobeerd een verblijfsvergunning te krijgen. Haar dreigende uitzetting naar Afghanistan leidde de afgelopen maanden tot veel verontwaardiging. De familie zelf vreest niet veilig te zijn in het door oorlog verscheurde land.

Minister Leers van Immigratie en Asiel, die verantwoordelijk is voor de uitzetting en nu een nieuw besluit moet nemen, heeft NU.nl laten weten dat hij de uitspraak eerst moet bestuderen voordat hij met een reactie komt.

Sahar was half december te gast bij Pauw & Witteman: