Russische vliegtuigen schenden Nederlands luchtruim

De Russische Toepolev T95, NAVO codenaam Bear. Foto US Navy / Wikimedia Commons

Twee Nederlandse gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht twee Russische vliegtuigen onderschept. De toestellen vlogen volgens het ministerie van Defensie Nederlands luchtruim binnen zonder hun identiteit bekend te maken. Hierop stegen de F16’s op. De Russische Bear T95 toestellen vlogen door naar het Engelse luchtruim. Dit meldt persbureau Novum.

Voordat gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen de F16’s opdracht gaven vanaf vliegbasis Leeuwarden op te stijgen hielden Noorse en Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten. Toen de vliegtuigen het Engelse luchtruim invlogen nam de Britse Royal Airforce de begeleiding over.

Het is onduidelijk waarom de Russen zonder opgaaf van reden door het Nederlands luchtruim vlogen.