Ruim honderd maffiosi gearresteerd in New York

Bij een grootschalige FBI-actie zijn vanochtend (lokale tijd) ruim honderd maffiosi opgepakt in en rond New York. Verdenkingen lopen van gokken via afpersing en drugsdelicten tot moord, in sommige gevallen al gepleegd in de jaren ’80 en ’90, zo berichten Amerikaanse media. Volgens de FBI is het de grootste actie tegen de maffia in de geschiedenis van New York.

De golf van arrestaties begon voor het ochtendgloren. De arrestanten zijn opgepakt op verdenking van een veelheid aan verschillende misdaden. De verdachten variëren van ‘kleine jongens’ tot doorgewinterde maffia-figuren. Ook een aantal van corruptie verdachte vakbondsfunctionarissen is opgepakt, meldt The New York Times op basis van bronnen betrokken bij de operatie.

Volgens de krant zijn er zeker twintig ‘volwaardige leden’ (made members) van de zogenoemde vijf New Yorkse families (wiki) opgepakt. Ook van de familie DeCavalcante in New Jersey en van een misdaadfamilie uit New England, het noordoostelijk gebied van de Verenigde Staten, zijn mensen opgepakt.

De arrestatiegolf beslaat drie staten, met het merendeel van de verdachten in Brooklyn, New York. Het Openbaar Ministerie maakt later vandaag meer details bekend.

Volgens The New York Times is er toenemende zorg bij de autoriteiten over een heropleving van de georganiseerd misdaad in bepaalde gebieden.

Met de arrestatie en het overlopen van enkele topfiguren begin jaren ’90 werd een periode van afnemende invloed van de georganiseerd misdaad ingeleid. Dit resulteerde in een verlaagde prioriteit van politie en FBI ten aanzien van de bestrijding van de maffia, zeker na de aanslagen van 11 september, zo schrijft The New York Times. In recente jaren zijn  de activiteiten van de maffia volgens de FBI vooral geconcentreerd rond de bouw, vakbondscorruptie, geldwoeker en gokken.

In 2008 arresteerde de autoriteiten 80 maffiosi, geconcentreerd rond de familie Gambino. Ook in Italië werden destijds arrestaties verricht.

    • Hans van der Lugt