Ruig en verleidelijk

Drake. Gehoord: 19/1, HMH, Amsterdam. ****

De knallen waren harder, de vonkenregens groter, de lichten verblindender. De Canadese Drake gaf gisteravond een uitverkocht concert in een de Heineken Music Hall, en maakte direct duidelijk: deze zanger is imposanter dan anderen.

Voormalig acteur Drake (24) werd het afgelopen jaar een ster in Amerika, met een goed verkochte debuut-cd, Thank Me Later, en een reeks hits. Drake is r&b-zanger maar heeft een hang naar rauwheid, en vindt zo het gulden midden tussen ruig en zalvend. Liedjes als ‘Fancy’ en ‘Over’ hebben een rijke melodische opbouw, waarin hij net lekker aan het verleiden is, als plotseling een daverende knal met bijbehorende chaos opduikt. Live was de muziek gruiziger dan op cd, en dat was een verbetering.

Het concert was bovendien verzorgder dan veel optredens uit het genre: bij Drake speelde een band met lyrisch gitarist, een jammerende elektrische viool, dj’s, een drummer en een soulvol klinkend achtergrondkoor. Hijzelf zong vaak samen met een galmende robotstem, en creëerde zo een mooi contrast tussen bombast en zijn eigen, soms onvaste geluid.

Ontsierend was de niet al te inventieve seksuele handleiding tussen de liedjes door, maar Drake veroverde de zaal met complimenten aan vrouwelijke fans en zijn knievallen op het podium. Weinig artiesten hebben het op hun debuut over de valkuilen en verleidingen van succes. Zijn zelfverzekerdheid is grotesk maar grappig.