Protesten Tunesië tegen ministers Ben Ali nemen toe

Tunesische rechters protesteerden vandaag in Tunis tegen de interim-regering. Foto AFP.

Zo’n vijftienhonderd mensen zijn vandaag opnieuw de straten van Tunis opgegaan om te protesteren tegen de maandag aangetreden interim-regering. De demonstranten liepen een protestmars richting het hoofdkantoor van de partij van de verdreven president Ben Ali. De oproerpolitie loste tien keer waarschuwingsschoten om de betogers in toom te houden. Er waren meer demonstranten in de straten van Tunis dan gisteren.

De protesten in Tunesië houden aan omdat veel bewindslieden van het regime van Ben Ali opnieuw in de interim-regering zijn benoemd. Volgens Carolien Roelants, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, is het de vraag hoe lang de regering kan standhouden nu de protesten doorgaan. In reactie op de aanhoudende onrust zegden alle aan Ben Ali gelieerde ministers vanochtend het lidmaatschap van Ben Ali’s partij op. Dat deden de president en de premier dinsdag ook al. Ze blijven echter wel aan.

Een onderminister die Ben Ali’s partij eerder al verliet, stapte vanochtend op. Hij deed dit naar eigen zeggen om zijn land “uit de politieke crisis te halen en een democratische transitie te verzekeren”.

    • Pim van den Dool