Protesten Tunesië: 100 doden

Gisteren werd er weer gedemonstreerd tegen de nieuwe regering.

Ruim duizend Tunesiërs zijn gisteren opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het aanblijven van talrijke ministers van het regime van de gevluchte president Zine al-Abidine Ben Ali in het nieuwe kabinet. De protesten in Tunesië hebben al aan zeker honderd mensen het leven gekost. Dat hebben de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt.

Arabische leiders kwamen gisteren in de Egyptische kustplaats Sharm al-Sheikh bijeen. Ze bereikten daar overeenstemming over een programma van 2 miljard dollar (1,5 miljard euro) om de kwakkelende economieën in de regio te herstructureren. Het gaat daarbij vooral om plannen om banen te creëren voor jongeren, om „hen in staat te stellen volledig te participeren in hun maatschappijen”, aldus de uitgelekte slotverklaring. De wekenlange protesten van werkloze Tunesische jongeren die Ben Ali vorige week ten val brachten, hebben de bijeenkomst extra urgentie gegeven.

Volgens Arabische diplomaten hebben Saoedi-Arabië en Koeweit elk al 500 miljoen dollar toegezegd en stromen verdere toezeggingen binnen. (Reuters, AP, AFP)