Primitieve humor

Primitieve humor is vrolijkheid vanuit de onderbuik. Het codewoord is stout. Wat niet mag, lekker toch doen. Wat je niet mag zeggen, lekker toch zeggen.

De wetenschappers van de poolexpeditie konden met een natte vinger waarnemen dat het minder koud was dan vroeger. Met dezelfde natte vinger hadden ze even daarvoor geconcludeerd dat de vrouwtjesberen nog regelmatig paren.

Cindy Pieterse

De grap ligt in het overschrijden van de grenzen van de beschaving. Volgens sommige theoretici mag je dit soort grappen niet zien als humor, omdat er geen denkstap aan ten grondslag ligt. Het snappen van een grap, hoe simpel ook, vergt de inzet van een aantal zwaar gespecialiseerde hersencellen. Voor primitieve humor hoeft dat niet. De enige voorwaarde is dat je meest primaire hersenbanen nog in functie zijn.

I can speak for every guy in this room here tonight. Guys, if you could blow yourselves, ladies, you’d be in this room alone right now. Watching an empty stage.

Bill Hicks

Niet alleen grappen met uitwerpselen en lichaamsvochten worden gerekend tot de primitieve humor, maar ook komisch geweld. Slapstick of klucht – zoals grappige valpartijen, knokpartijen en botsingen worden genoemd – moet één van de vroegst ontwikkelde vormen van humor zijn.

I want to die peacefully in my sleep like my father. Not screaming in terror like his passengers.

Bob Monkhouse

Mensen noemen onderbroekenlol graag makkelijk, maar daar zijn wij het niet mee eens. Flauwe onderbroekenlol is makkelijk. Het paradoxale van primitieve humor is dat het ontzettend lastig is om het zo uit te voeren dat je publiek het pikt. Maar als ze het pikken, levert het vaak de hardste lach van de avond op. En niet alleen in buurthuizen in de Achterhoek, maar ook in kastelen in de bossen bij Wassenaar en in theaters aan de Amsterdamse grachten.

Wat hebben we geleerd?

Eigenlijk niks, maar het was wel lekker smerig en onbeschoft allemaal.

Doe het zelf

Ja. En laat ons er buiten.

Rob Urgert en Bastiaan Geleijnse

    • Bastiaan Geleijnse
    • Rob Urgert