Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Euthanasievereniging wil in 2012 levenseindekliniek openen

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde heeft plannen om volgend jaar een levenseindekliniek te openen. Dat meldde Nieuwsuur gisteravond. In de kliniek zouden jaarlijks ongeveer duizend mensen met een euthanasiewens geholpen kunnen worden. Volgens de NVVE is de kliniek bedoeld voor lichamelijk ongeneeslijk zieken, chronisch psychiatrische patiënten en vroeg dementerenden.

Wettelijk staat niets de oprichting van een levenseindekliniek in de weg. Dat zei Lode Wigersma, directeur van artsenfederatie KNMG, in de uitzending van Nieuwsuur. Patiënten die er terecht kunnen komen in aanmerking voor euthanasie, maar kunnen geen arts vinden die hun doodwens wil helpen uitvoeren. De NVVE wil deze patiënten met de kliniek een uitweg bieden en benadrukt dat zij zich volledig aan de Euthanasiewet (info) houdt, inclusief een beoordeling van het verzoek door een tweede arts.

De KNMG is geen voorstander van levenseindeklinieken. De artsenorganisatie heeft bezwaar tegen de korte tijd dat patiënten in de kliniek verblijven: na opname zouden patiënten binnen drie dagen komen te overlijden. Wigersma is bang voor onzorgvuldigheid en vindt dat de kliniek sterven te gemakkelijk maakt.

Bekijk hier de reportage van Nieuwsuur:

De Tweede Kamer wil een brief van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) over de plannen. CDA-Kamerlid Smilde plaatst ‘behoorlijke vraagtekens bij deze ontwikkeling’, zei ze vanmiddag tegen persbureau Novum. Smilde wil van Schippers zekerheid dat een dergelijke kliniek wettelijk toegestaan is en vraagt zich af of er niet al voldoende mogelijkheden bestaan om euthanasie te plegen. SGP-fractieleider Van der Staaij uitte gisteravond op Twitter al zijn ongenoegen: