OV-staking in de grote steden in februari

De gemeentelijke openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn van plan half februari het werk neer te leggen. GVB, RET en HTM zijn boos over de kabinetsplannen om het openbaar vervoer in die steden openbaar aan te besteden. Dat meldde voorzitter Ger Geldhof van de ondernemingsraad van het Amsterdamse GVB gisteren. Hij denkt dat de bedrijven geen schijn van kans maken bij een aanbesteding. Het kabinet denkt 120 miljoen te bezuinigen door een aanbesteding, in plaats van concessies ‘onderhands’ gunnen. Geldhof denkt dat het openbaar vervoer daardoor in handen komt van twee grote buitenlandse bedrijven. Volgens hem verdwijnen bovendien honderden banen en wordt het openbaarvervoeraanbod 30 tot 40 procent minder. De bedrijven zijn de komende weken nog meer acties van plan. Abvakabo FNV laat weten dat de vakbonden in de steden woensdag hebben besloten op 14, 15 en 16 februari actie te voeren. „Wat we precies gaan doen staat nog niet helemaal vast, maar er zullen op die dagen in elk geval veertig procent minder trams, bussen en metro's rijden”, meldt een woordvoerder. (Novum)