Oprichter Larry Page wordt nieuwe bestuursvoorzitter Google

Google-oprichter Larry Page vervangt per 4 april bestuursvoorzitter Eric Schmidt, dat maakte het bedrijf vanavond bekend tijdens de presentatie van de laatste kwartaalcijfers van 2010. Schmidt was vanaf 2001 bestuursvoorzitter.

Schmidt gaat zich als uitvoerend directeur richten op de bredere zakelijke aspecten van Google, zoals deals met partners, klanten en overheidsprojecten. Schmidt blijft aan als adviseur van Page en mede-oprichter Sergey Brin.

Brin gaat zich voornamelijk richten op het ontwikkelen van nieuwe producten.

In een verklaring zegt Page dat zijn besluit de managementstructuur versimpelt en daarmee de snelheid van beslissingen binnen het bedrijf ten goede komt:

“We’ve been talking about how best to simplify our management structure and speed up decision making for a long time. By clarifying our individual roles we’ll create clearer responsibility and accountability at the top of the company. In my clear opinion, Larry is ready to lead and I’m excited about working with both him and Sergey for a long time to come. Eric has clearly done an outstanding job leading Google for the last decade. The results speak for themselves. There is no other CEO in the world that could have kept such headstrong founders so deeply involved and still run the business so brilliantly. Eric is a tremendous leader and I have learned innumerable lessons from him. His advice and efforts will be invaluable to me as I start in this new role. Google still has such incredible opportunity — we are only at the beginning and I can’t wait to get started.”

Forse winst
Naast een wisseling van de wacht maakte het bedrijf ook bekend dat het een forse winst heeft geboekt in de laatste maanden van 2010. Google maakte het afgelopen kwartaal 6.37 miljard dollar winst, terwijl deze geschat werd op 6,06 miljard, een opsteker voor de aandeelhouders van het bedrijf.

    • Hans Klis