Ook mevrouw Sarrazin in opspraak

BERLIN - JULY 02: Thilo Sarrazin, member of the board of the German Bundesbank, and his wife Ursula attend the President's annual summer garden party hosted by newly-elected German President Christian Wulff and his wife First Lady Bettina Wulff at Schloss Bellevue on July 2, 2010 in Berlin, Germany. The party was Wulff's first official event as president following his confirmation ceremony earlier in the day. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
BERLIN - JULY 02: Thilo Sarrazin, member of the board of the German Bundesbank, and his wife Ursula attend the President's annual summer garden party hosted by newly-elected German President Christian Wulff and his wife First Lady Bettina Wulff at Schloss Bellevue on July 2, 2010 in Berlin, Germany. The party was Wulff's first official event as president following his confirmation ceremony earlier in the day. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Thilo Sarrazin heeft eigenhandig een islamdebat op gang gebracht in Duitsland met zijn boek Deutschland schafft sich ab (een uitstekende Duitse wiki biedt een uitgebreide samenvatting en veel reacties). Daarin worden ook harde noten gekraakt over de staat van het onderwijs, en Sarrazin schrijft dat hij zijn informatie hierover voor een belangrijk deel te danken heeft aan zijn vrouw, een onderwijzeres. Maar nu zijn juist de lesmethodes van mevrouw Sarrazin in opspraak gekomen.

Der Spiegel International wijdt er een lang artikel aan.  Ze zou veel te hard zijn voor kinderen, te veel van hen eisen, lijden aan woede-aanvallen. Der Spiegel geeft een hele reeks voorbeelden. Maar Ursula Sarrazin verwerpt die kritiek en zegt dat ze die beschouwt als een manier om haar man te treffen.

De zaak loopt hoog op. Mevrouw Sarrazin heeft nu een publiekelijk conflict met haar schoolleiding en zegt voor haar baan te vrezen. Haar man moest na de ophef over zijn boek zijn baan bij de Bundesbank opzeggen. Ursula Sarrazin krijgt morele steun van het boulevardblad Bild. Maar of dat genoeg is?

    • Marc Leijendekker