'Nieuwe onthullingen over renner Armstrong'

Sports Illustrated zegt bewijs te hebben van dopingpraktijken.

Lance Armstrong werkte ook na 2004 samen met de omstreden Italiaanse arts en wielertrainer Michele Ferrari, die het gebruik van het verboden middel epo ooit vergeleek met het drinken van jus d’orange. Dit bericht het Amerikaanse blad Sport Illustrated op de site.

In het strafrechtelijk onderzoek naar dopingpraktijken door Armstrong zouden in het huis van zijn ploeggenoot Jaroslav Popovitsj in Italië documenten en e-mails zijn gevonden die aantonen dat er in elk geval tot en met 2009 banden bestonden tussen Ferrari en Radioshack, de ploeg van kopman en eigenaar Armstrong. De Amerikaan verklaarde in 2004 te breken met Ferrari, tegen wie destijds in Italië een strafrechtelijk onderzoek liep. De arts werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar geldt in de wielerwereld als persona non grata.

Sports Illustrated (SI), dat zegt inzage te hebben gehad in delen van het onderzoek, kondigt een verhaal aan met nieuwe onthullingen over Armstrong (39). De renner zou eind jaren negentig de beschikking hebben gehad over het dopingmiddel HemAssist, en Landis zou getuigen dat in de bagage van Armstrong in 2003 in Sankt-Moritz dopingproducten zijn gevonden. Ook komt het weekblad met nieuw bewijs voor eerdere beschuldigingen van doping.

De zevenvoudig Tourwinnaar ligt onder vuur sinds hij in mei vorig jaar door oud-ploeggenoot Floyd Landis werd beschuldigd van dopingpraktijken. Aanklager Jeff Novitzky opende een strafrechtelijk onderzoek.

Armstrong reageerde gisteren in Australië, waar hij deelneemt aan de Tour Down Under, op de beschuldigingen. „Ik maak me geen zorgen”, zei hij tegen persbureau AP. „Oude beschuldigingen van de bekende, onbetrouwbare bronnen”, aldus zijn woordvoerder Mark Fabiani. (NRC)