Negen celstraffen voor Limburgse bouwfraude

De corruptiezaak rond wegenbouwer Janssen de Jong is schadelijk voor het vertrouwen in de overheid, zo oordeelde de rechter.

Negen keer sprak de rechtbank in Den Bosch gisteren een celstraf uit. In de Limburgse bouwfraudezaak draaide het om zowel geld als giften. Oud-medewerkers van wegenbouwer Janssen de Jong BV en ex-medewerkers van gemeenten en de provincie Limburg werden schuldig bevonden aan ambtelijke corruptie en omkoping. Een oud-ambtenaar van de gemeente Spijkenisse kreeg een werkstraf.

Relatief zware straffen gingen naar twee oud-medewerkers van de wegenbouwer. Voormalig regiomanager Mark J. kreeg 24 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Voormalig directeur Rob A. werd veroordeeld tot 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Van de veroordeelde ambtenaren is Jan S., oud-medewerker van de provincie Limburg, het hardst aangepakt. Hij kreeg 15 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Zijn vrouw is veroordeeld voor medeplichtigheid aan corruptie. (NRC)