'Mullah Omar had hartaanval'

Mullah Omar, de mysterieuze leider van de Afghaanse Talibaan, heeft eerder deze maand een hartoperatie ondergaan in de Pakistaanse havenstad Karachi. Hij zou onder toezicht staan van de ISI, de Pakistaanse geheime dienst. Dit heeft het Amerikaanse dagblad The Washington Post gisteren gemeld. Zowel de Pakistaanse autoriteiten als de Talibaan hebben het bericht inmiddels ten stelligste ontkend.

The Washington Post baseert zich in zijn berichtgeving op bronnen bij het Amerikaanse bedrijf ‘The Eclipse Group’, een particulier bureau van ex-CIA-agenten en oud-diplomaten dat inlichtingen verzamelt voor bepaalde klanten. Het bureau zegt de informatie over Omar te hebben gekregen van een arts in het ziekenhuis in Karachi, die de Talibaan-leider niet zelf heeft behandeld maar wel op de hoogte was van zijn aanwezigheid daar. Omar zou op 7 januari een hartaanval hebben gehad,

Mullah Omar was voor de Amerikaanse inval in Afghanistan, eind 2001 in reactie op de terreuraanvallen van Al-Qaeda in de VS, de facto de leider van het land. Zijn machtsbasis was Kandahar. Aan het hoofd van de Talibaan, het lompenleger van jonge koranstudenten, veroverde hij in snel tempo vrijwel het gehele land. Na de Amerikaanse inval vluchtte hij, volgens sommige berichten achterop een motorfiets.

Algemeen wordt aangenomen dat mullah Omar en andere belangrijke leiders van de Talibaan onderdak hebben in de Pakistaanse stad Quetta, niet ver van de Afghaanse grens. Daar zouden ze minder te duchten hebben van Amerikaanse luchtaanvallen met onbemande vliegtuigjes dan in de noordelijke tribale gebieden. Maar volgens het Pakistaanse dagblad Daily Times verblijven de meeste Talibaan-leiders in Karachi, onder een geheim programma van de ISI, het ‘New Karachi Project’.

Volgens een zegsman van de Talibaan heeft mullah Omar helemaal geen hartproblemen.