Muiterij op Duitse windjammer

Muiterij op de Gorch Fock, de legendarische windjammer van de Duitse marine, in dienst als opleidingsschip. Het lijkt een draaiboek voor een jongensfilm, maar in werkelijkheid is het tierischer Ernst.

De Gorch Fock is een driemaster; een ra-schip gebouwd in 1958 en wereldwijd een graag geziene gast op grote zeilevenementen. De bijna negentig meter lange stalen bark functioneert sinds jaar en dag als zeilend schoolschip voor Duitse adelborsten.

Afgelopen november viel een 25-jarige vrouwelijke officier in opleiding uit de mast toen de Gorch Fock in de Braziliaanse havenstad Salvador da Bahia lag. Ze was op slag dood. Het ‘enteren’ (in het want klimmen) hoort al generatieslang bij de opleiding tot marineofficier. Net als op de oude windjammers valt er dan wel eens iemand naar beneden, hoewel anno 2011 de adelborsten verplicht zijn aangelijnd met veiligheidsgordels.

Het zesde dodelijke slachtoffer sinds 1958 was een schok voor de officieren in opleiding. Tot algemene verrassing werd de scholing van de adelborsten voorlopig gestaakt. Uit een brief aan de Bondsdag van parlementariër en legerdeskundige Hellmut Königshaus blijkt nu dat aan dat besluit meer ten grondslag lag dan het dodelijke ongeval.

Enkele adelborsten weigerden nog in het want te klimmen. Anderen „wilden helemaal niet meer verder varen met de Gorch Fock”, schrijft Königshaus. Onenigheid daarover met de scheepsleiding escaleerde. De betrokken adelborsten kwamen in opstand tegen hun kapitein. Vier van de ‘muiters’ zouden naar Duitsland zijn teruggevlogen.

Het incident wordt nu tot op de bodem uitgezocht. Een onderzoeksteam gaat met alle betrokkenen praten, in Duitsland en op de Gorch Fock, die de zeilen tijdelijk heeft gestreken en voor anker ligt in de Zuid-Argentijnse havenstad Ushuaia.