Minister: roken op schoolplein in de ban

Roken moet op alle schoolpleinen worden verboden. Dat vindt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). Zij gaat dit bespreken met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

Schippers ging er naar eigen zeggen van uit dat alle schoolpleinen al rookvrij waren. Pas onlangs werd zij erop gewezen dat dit niet het geval is: op niet meer dan eenderde van alle schoolpleinen geldt een rookverbod. Dat zijn er twee keer zoveel als vijf jaar geleden, maar volgens Schippers is dat nog steeds te weinig. „Ik vind dat roken op scholen helemaal niet zou moeten gebeuren”, zei ze gisteren tijdens een debat met de Tweede Kamer.

Schippers komt met een plan om roken onder jongeren te ontmoedigen. In overleg met Van Bijsterveldt kijkt ze ook naar de schoolpleinen. Schippers zei dat ze jongeren vooral bewust wil maken van de gezondheidsrisico’s van roken.

Het idee om alle schoolpleinen rookvrij te maken komt van de stichting Rookpreventie Jeugd, die opgericht is door twee longartsen uit Beverwijk. De Tweede Kamer reageerde gisteren positief op hun voorstel.

Volgens de stichting is tachtig procent van de rokers begonnen tussen het elfde en achttiende levensjaar. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in de jongste leeftijdsgroep (0 tot 15 jaar) 4,4 procent van de jongeren rookt. Tussen 15 en 25 jaar is dat gestegen naar 29 procent. Van alle Nederlanders rookt 27 procent. Dat doen ze gemiddeld 26,2 jaar.