Milde griepepidemie in Nederland, elf griepdoden afgelopen week

Update (17.00 uur): Het RIVM maakte vanmiddag bekend dat er in week 2 van dit jaar elf mensen bezweken zijn aan de gevolgen van de griep. Sinds de laatste week van vorige jaar, toen de sterke toename in de hoeveelheid griepgevallen begon, zijn er in totaal  23 mensen overleden aan influenza.

Het aantal griepgevallen is voor de tweede achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000 inwoners. Daarmee heeft Nederland volgens het Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg (Nivel) te maken met ‘een milde griepepidemie’.

In de tweede week van 2011 werden 70 mensen op de 100.000 inwoners met influenza-achtige ziektebeelden gerapporteerd door een representatieve groep huisartsen. In week 1 van dit jaar kampten 86 mensen op de 100.000 inwoners met griep.

Nivel spreekt van een epidemie als er gedurende twee weken:

  • Meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben;
  • In de afgenomen monsters bij mensen met ‘influenza-achtige ziektebeelden’ een influenza-virus aangetroffen wordt.

Deze griepgolf wijkt in zoverre af van andere jaren omdat dit jaar naast het ‘reguliere’ influenza B virus ook de Mexicaanse griep mensen ziek maakt. De afgelopen week ging het in ongeveer de helft van de gevallen waarbij influenza is aangetroffen in afgenomen monsters om de Mexicaanse griep. “Er zijn geen aanwijzingen dat één van beide griepvirussen agressiever wordt en het aantal ernstige ziektegevallen is niet groter dan andere winters met een griepepidemie,” zegt Gé Donker van Nivel.

Medische redacteur Wim Köhler zei er eerder het volgende over.

“Een normale wintergriep treft vooral ouderen en de toch al kwetsbaren. De Mexicaanse griep treft vooral jonge mensen. Voor een klein aantal mensen kan de griepgolf niettemin wel degelijk dramatisch verlopen, met opname op de intensive care of zelfs de dood tot gevolg. Dat hoeven niet perse mensen te zijn die al aan andere kwalen lijden.” – Wim Köhler, NRC

Dit beeld wordt bevestigd door gegevens van Nivel. Relatief veel jonge kinderen en scholieren bezoeken ter controle de huisarts.

De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) / 100.000 inwoners verdeeld naar leeftijdsgroep. (Bron Nivel)De door NIVEL-peilstationhuisartsen geregistreerde nieuwe influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) / 100.000 inwoners verdeeld naar leeftijdsgroep. (Bron Nivel)