Meldingsplicht lege kantoorpanden in Amsterdam

Eigenaren van kantoorpanden in Amsterdam moeten bij de gemeente melden als deze panden langer dan zes maanden leegstaan. Doen zij dat niet, dan riskeren de eigenaars een boete van 7500 euro, meldt de gemeente Amsterdam.

De Wet Kraken en Leegstand, die ook het kraken van woningen verbiedt, maakt het mogelijk om boetes uit te delen aan eigenaren van kantoorpanden. Deze wet trad 1 oktober vorig jaar in werking. Er was niet eerder een meldingsplicht met zulke hoge sancties, vertelt Amsterdam-correspondent Karel Berkhout van NRC Handelsblad.

De meldingsplicht moet de leegstand en verpaupering in de hoofdstad tegengaan. Lege kantoren kunnen namelijk tijdelijk gebruikt worden als woning of bijvoorbeeld ingericht worden als hotel. De gemeente helpt vastgoedeigenaren daarbij of kan ze daartoe dwingen via een rechtszaak. De meldingsplicht moet het vinden van een nieuwe bestemming bespoedigen en de leegstand effectiever bestrijden. In Amsterdam staat zo’n achttien procent van de kantoren leeg om verschillende redenen. Berkhout:

“In Amsterdam staat er 1,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. Neem een bedrijventerrein zoals Westpoort in Amsterdam, daar staat dertig tot veertig procent van de kantoren leeg. Natuurlijk is er een link met de economische- en de vastgoedcrisis in Amsterdam. Maar mensen werken ook steeds minder op kantoor. Bovendien zijn veel van de leegstaande kantoren in de jaren ’80 neergezet en zijn volledig gedateerd: ze zijn alleen bereikbaar met de auto en zijn niet berekend op de kleine flexibele bedrijfjes van tegenwoordig.”