Lemmingen weg door opwarming

Noorse lemming. Foto HH Norway lemming head portrait {Lemmus lemmus} Norway
Noorse lemming. Foto HH Norway lemming head portrait {Lemmus lemmus} Norway Hollandse Hoogte

Door opwarming blijven de lemmingen weg uit Scandinavië.

In Scandinavië zijn sinds de jaren negentig nauwelijks meer goede ‘lemmingjaren’, terwijl die er vroeger elke drie tot vijf jaar waren. Twee jaar geleden opperden onderzoekers uit Oslo in Nature dat dat door het warme weer komt. Een tweede groep Noorse biologen bevestigde dat deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. De biologen uit Tromsø onderzochten lemmingen in Noord-Noorwegen. De biologen telden de dieren tijdens een ‘uitbraak’ in 2006 en zagen dat ze floreerden in de koudste gebieden. Lemmingen zijn zo goed aangepast aan de kou dat ze zich voortplanten in de winter. In warme gebieden is de sneeuw te nat en kunnen ze geen goede sneeuwholen maken. De biologen uit Tromsø vonden een tweede oorzaak voor lemmingschaarste: er zijn ook weinig woelmuizen. Als er veel woelmuizen zijn, eten roofdieren minder lemmingen. (NRC)