Landelijke dresscode

Als het aan de Russisch-Orthodoxe Kerk ligt, maken vrouwen zich niet meer op en hullen ze zich op warme zomerdagen in decente lange rokken en hooggesloten truien in plaats van in de gebruikelijke hotpants en wijd openhangende bloesjes, waarin veel vrouwenvlees in de uitverkoop staat. Dat is de mening van aartspriester Vsevolod Tsjaplin, een hoge geestelijke die in een open brief  heeft voorgesteld landelijke kledingvoorschriften in te voeren.

Tsjaplin  haalde uit naar vrouwen die ,,als een clown beschilderd” de straat op gaan en daar verwarring stichten met hun ,,striptease”.
Op een rondetafelconferentie in december haalde Tsjaplin zich de ergernis van vrouwenorganisaties op de hals, toen hij opmerkte dat een vrouw in minirok niet alleen een man van de Kaukasus (lees: een moslim) kan provoceren, maar ook een Rus. ,,Als ze dronken is, zal ze hem zelfs nog veel meer uitlokken”, zei hij.
Gisteren reageerde Tsjaplin in een brief op het protest van de feministes. Daarin richtte hij zich opnieuw op de schaarse zomerkleding van de Russische vrouw en beweerde hij dat die alleen maar leidt tot ,,kortetermijnhuwelijken die ontaarden in scheidingen, vernietiging van het leven van kinderen, eenzaamheid, krankzinnigheid en een levenslange ramp.”
Kleding is volgens Tsjaplin geen privé-aangelegenheid. Hij zei dan ook te hopen dat Rusland in de toekomst een land zou zijn waarin schaars geklede vrouwen of mannen niet zouden worden toegelaten tot openbare gelegenheden. In het verleden heeft Tsjaplin gepleit voor het oprichten van Russisch-Orthodoxe nachtclubs, waar gelovigen voor een goed gesprek elkaar kunnne ontmoeten.
De Kerk zelf heeft voorzichtig gereageerd op de uitlatingen van Tsjaplin. Volgens Vladimir Vigilantski, de woordvoerder van de patriarch, zal de kledingcode niet worden opgenomen in officiële documenten van de kerk. Wel zei hij dat kledingstijlen het best zouden kunnen worden beïnvloed door een ‘sociaal contract’. ,,Als een jonge vrouw weet dat mensen haar wantrouwend aankijken en haar als een paria beschouwen, zal ze zich niet zo kleden zoals zovelen dat tegenwoordig doen.”

    • Michel Krielaars