Kort Nieuws Kunst

Tirza ontbreekt op shortlist Oscars

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 20 jan. De Nederlandse film Tirza van Rudolf van den Berg staat niet op de shortlist van de Oscar voor beste buitenlandse film. The Academy heeft de lijst gisteren bekendgemaakt. Kanshebbers zijn het Deense In A Better World, het Mexicaanse Biutiful en het Canadese Libanon-drama Incendies. Meer historisch drama biedt Spanje (Columbus) en Frankrijk (Algerijnse oorlog), Zuid-Afrika brengt een intiem drama over moeder en dochter, Zweden over twee broers waarvan één autistisch is. Ook het excentrieke Griekse Dogtooth staat op de shortlist en de Japanse thriller Confessions. Het Oscargala is op zondag 27 februari. De laatste Nederlandse film die op de shortlist belandde was in 2002 De Tweeling, in 1997 won Karakter een Oscar.

Ballonhondje Koons inzet rechtszaak

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 20 jan. De postmoderne kunstenaar Jeff Koons is een rechtszaak begonnen tegen een Canadees ontwerpbureau en een Amerikaanse designwinkel. Zij verkopen boeksteunen die lijken op Koons kunstwerk Balloon dog, een 3 meter hoge ballonhondsculptuur van roestvrij staal. Imm-living, die de boeksteunen ontwierp, vindt niet dat Koons auteursrecht kan eisen op alle kopieën van ballonhondjes. Hun boekstandaarden zijn van mat beschilderd hars en zijn minder bol dan Koons hondjes. Volgens de New York Times zal een jury moeten oordelen over algemene kenmerken van ballonhondjes en die van Koons ontwerp. Koons verloor al drie van de vier rechtszaken tegen hem voor het gebruiken van andermans kunst in zijn werk.