Kort nieuws Economie

Nederlandse werkloosheid daalt weer

Amsterdam, 20 jan. De werkloosheid in Nederland is in december 2010 verder gedaald naar 4,8 procent van de beroepsbevolking, meldde het CBS. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden kwam het aantal werklozen in december uit op 401.000. Dit is een daling van 8.000 ten opzichte van november, toen de werkloosheid 5,2 procent bedroeg. De werkloosheid daalde voor de tiende maand op rij. Na de top in februari is het aantal werklozen met gemiddeld 5.000 per maand afgenomen. Niet voor seizoeninvloeden gecorrigeerd waren in december 373.000 personen werkloos. Dat zijn er 31.000 minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het aantal werkloze jongeren van 15 tot 25 jaar was 25.000 lager dan een jaar geleden. Het aantal werkloze 45-plussers lag daarentegen 8.000 hoger. (Novum/Dow Jones)

Omzet Ahold stijgt met 5,5 procent

Amsterdam, 20 jan. Ahold heeft over het vierde kwartaal van 2010 een 5,5 procent hogere omzet geboekt ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit kwam door een week extra verkoop en een lichte volumegroei in alle markten, meldde het retailconcern. De omzet kwam in het laatste kwartaal van 2010 uit op 7,0 miljard euro, tegenover 6,8 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet voor het vierde kwartaal en heel 2010 werd ook positief beïnvloed door de overname van de Ukrop winkels in de Verenigde Staten, zegt Ahold. Gecorrigeerd voor valutaschommelingen steeg de omzet in het vierde kwartaal met 4,4 procent. (Novum)

Consumentenvertrouwen neemt toe

Den Haag, 20 jan. De stemming onder Nederlandse consumenten is in januari verbeterd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De indicator van het consumentenvertrouwen kwam in januari uit op -8, van -14 een maand eerder. De verbetering komt volgens het CBS door een sterke toename van het vertrouwen in het economisch klimaat, waardoor de terugval van december 2010 vrijwel teniet is gedaan. Consumenten hebben vooral meer vertrouwen in de nabije toekomst, meldt het statistiekbureau. Het oordeel over de economische situatie in de komende 12 maanden verbeterde met 22 punten naar +14. (Novum/Dow Jones)

DSM gaat Russische samenwerking aan

Rotterdam, 20 jan. Chemiebedrijf DSM gaat met het Russische KuibyshevAzot (KA) samenwerken. Dat maakte DSM vandaag bekend zonder financiële details te melden. Engineering Plastics, een dochter van DSM, gaat in Rusland twee joint-ventures aan, waarin het Nederlandse bedrijf een meerderheidsbelang heeft. KA krijgt in ruil hiervoor de licentie om cyclohexanone te produceren. Dat is een product dat ondermeer wordt gebruikt als grondstof voor schoensmeer en verf. KA is een van de grootste chemische bedrijven in Rusland. (NRC)