Kort nieuws Buitenland

Na ‘Baby Doc’ wil ook Aristide naar Haïti terugkeren

Johannesburg, 20 jan. De in 2004 verdreven oud-president van Haïti Jean-Bertrand Aristide heeft gisteren opnieuw verklaard dat hij „klaar” is om terug te keren naar Haïti, „vandaag, morgen, wanneer dan ook”. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika, waar Aristide in ballingschap verblijft, gisteren bekend. Aristides verklaring komt kort na de terugkeer van de eveneens verdreven oud-president Jean-Claude ‘Baby Doc’ Duvalier, afgelopen zondag. Vier Haïtianen hebben Duvalier gisteren aangeklaagd voor onder meer marteling. Hij werd al aangeklaagd voor corruptie en machtsmisbruik. Duvaliers advocaat zei gisteren dat hij was teruggekeerd om een gooi te doen naar het presidentschap. De eerste ronde van november is officieel nog onbeslist. (AFP, AP)

Opnieuw aanslag op Iraakse politie

Bagdad, 20 jan. Voor de tweede achtereenvolgende dag heeft een zelfmoordterrorist vandaag een aanslag gepleegd op de politie in de Iraakse stad Baquba in de oostelijke provincie Diyala. Bij de ontploffing bij het hoofdkwartier van politie vielen zeker drie doden. Gisteren werden vijftien mensen gedood toen een zelfmoordterrorist in een ambulance zich opblies bij een 100 meter verderop gelegen opleidingscentrum van de politie. Dinsdag vielen 49 doden bij een zelfmoordaanslag bij een rekruteringscentrum van de politie in Tikrit. (AP, AFP)

Minsk neemt zoon dissident niet af

Minsk, 20 jan. Het driejarige zoontje van de gevangengenomen Wit-Russische oppositieleider Andrej Sannikov mag voorlopig bij zijn oma blijven. De Wit-Russische overheid had eerder gedreigd de voogdij over het jongetje af te nemen omdat de oma niet voor hem zou kunnen zorgen. Familieleden zagen daarin een intimidatiepoging. Minsk zegt nu dat er vooralsnog geen reden is om hem uit huis te plaatsen. Sannikov was een van de tegenstanders van president Loekasjenko bij de verkiezingen in december. (Reuters)

Huis VS stemt voor afschaffen zorgwet

Washington, 20 jan. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een voorstel aangenomen om de zorgwet af te schaffen die president Obama vorig jaar doorvoerde. De Republikeinen hebben sinds deze maand een meerderheid in het Huis, maar niet in de Senaat. Daarom, en omdat Obama heeft beloofd zijn vetorecht te gebruiken om de wet te verdedigen, was het voorstel vooral symbolisch. De stemming was een week uitgesteld na de aanslag van 8 januari op Congreslid Gabrielle Giffords. (Reuters)

Abortusarts in de VS aangeklaagd

Philadelphia, 20 jan. Een arts die volgens aanklagers miljoenen dollars heeft verdiend met late abortussen is gisteren in de Amerikaanse staat Pennsylvania aangeklaagd voor de moord op zeven baby’s en de dood van een vrouw. Negen werknemers van zijn abortuskliniek, omschreven als ‘house of horrors’, zijn ook aangeklaagd. In Pennsylvania is abortus na 24 weken zwangerschap verboden. Volgens de aanklagers liet de arts in de achtste maand baby’s levend geboren worden om hen vervolgens met een schaar te doden. (AP)