Kort nieuws Binnenland

Van der Laan pleit voor register foute seksexploitanten

Amsterdam, 20 jan. Malafide seksondernemers zouden op een landelijke zwarte lijst moeten komen. Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) aangedrongen op een register voor foute seksexploitanten. Als een eigenaar van een seksbedrijf momenteel in een gemeente een vergunning geweigerd wordt, kan hij deze in een andere gemeente opnieuw aanvragen. Van der Laan wil dat gemeenten inzage krijgen in de gegevens van exploitanten aan wie de vergunning is geweigerd, om zo misstanden in de branche beter te kunnen tegengegaan. In zijn brief aan Opstelten pleit Van der Laan er ook voor dat bij overtredingen niet alleen de ondernemer, maar ook het pand waar de praktijken plaatsvinden geen vergunning meer krijgt. Zo wordt voorkomen dat nieuwe exploitanten in hetzelfde pand doorgaan met malafide zaken. (Novum)

Nivel: griep mild epidemisch

Rotterdam, 20 jan. Nederland kampt met een griepepidemie. Per honderdduizend Nederlanders vertonen er nu zeventig influenza-achtige ziektebeelden. Een week eerder waren dit er 86. Bij twee weken meer dan 51 griepgevallen per honderdduizend inwoners is sprake van een epidemie. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel spreekt van een milde epidemie. De griep komt in alle regio’s in Nederland voor. Zestig procent van de patiënten heeft Mexicaanse griep, de rest heeft een normale seizoensgriep. Volgens epidemioloog Gé Donker van het Nivel is de Mexicaanse griep iets agressiever dan de normale griep, maar zijn er geen aanwijzingen dat één van beide griepvirussen agressiever wordt. (Novum)

Bommenwerpers onderschept

Rotterdam, 20 jan. Twee F-16 gevechtsvliegtuigen hebben afgelopen nacht twee Russische bommenwerpers onderschept. De toestellen van het type T-95 ‘Bear’ vlogen gebied in waarvoor Nederland verantwoordelijk is, zonder hun identiteit bekend te maken. Dat meldde het ministerie van Defensie. Voordat de F-16’s opstegen hielden Noorse en Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten. Toen de vliegtuigen het Engelse ‘verantwoordelijkheidsgebied’ invlogen nam de Britse luchtmacht de begeleiding over. In oktober vlogen ook twee keer Russische militaire vliegtuigen door het Nederlandse luchtruim. De Russen mogen dat overigens gewoon doen; ze werden onderschept, omdat ze geen radiocontact maakten. (Novum)

Grote brand in cacaofabriek

Wormer, 20 jan. Bij de ADM Cocoa-fabriek in Wormer heeft gisteravond een zeer grote brand gewoed. Drie panden van de cacaofabriek stonden in brand na een explosie, meldde de politie. De oorzaak van de explosie, die omstreeks 19.30 uur plaatsvond, is nog onbekend. De brandweer was het vuur omstreeks tien uur meester. Bij de explosie en brand vielen geen gewonden. Er kwamen geen gevaarlijke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. (Novum)

Vrachtauto rijdt door na ongeluk

Badhoevedorp, 20 jan. De politie is op zoek naar een vrachtwagenchauffeur die vanochtend betrokken was bij een ongeluk op de A9 bij Badhoevedorp. Bij het ongeval waren naast de vrachtauto vier auto’s betrokken. De chauffeur is doorgereden. Dat maakte het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bekend. Twee personen raakten bij het ongeluk gewond en moesten door de brandweer uit hun auto worden bevrijd. De politie kijkt uit naar de vrachtwagen. (Novum)