Klassieker, dat is iets uit het verleden

Frank de Boer zet met een verdiende overwinning op Feyenoord de opmars voort.

Mario Been ziet zijn jonge ploeg opnieuw machteloos ten onder gaan in een uitduel.

Ajacied Toby Alderweireld viert zijn doelpunt tegen Feyenoord (1-0). Foto Bas Czerwinski 19-01-2011, Amsterdam. Ajax - Feyenoord. Toby Alderweireld viert zijn doelpunt, links achter Gregory van der Wiel. Foto Bas Czerwinski
Ajacied Toby Alderweireld viert zijn doelpunt tegen Feyenoord (1-0). Foto Bas Czerwinski 19-01-2011, Amsterdam. Ajax - Feyenoord. Toby Alderweireld viert zijn doelpunt, links achter Gregory van der Wiel. Foto Bas Czerwinski

Ajax-Feyenoord mag dan misschien voor velen nog steeds gelden als ‘de enige echte klassieker’ in Nederland, maar gisteravond in de Amsterdam Arena leek het meer op een doorsneeduel tussen de nummers vier en dertien van de eredivisie. De thuisclub won de onderlinge ontmoeting tegen de aartsrivaal uit Rotterdam verdiend met 2-0 door doelpunten van Toby Alderweireld en Miralem Sulejmani en schoof door naar de derde plaats.

Het elftal van de nieuwe trainer Frank de Boer moet PSV en FC Twente voorlopig voor zich dulden in de strijd om het kampioenschap. Feyenoord hoopt zich dit seizoen onder Mario Been te kwalificeren voor de play-offs van de Europa League.

Zowel Ajax als Feyenoord drijft al jaren slechts voort op de resultaten uit het verleden. Van 1970 tot en met 1973 verdeelden de twee clubs als grootmachten de Europa Cup voor landskampioenen onder elkaar. En het Nederlands elftal veroverde met spelers van beide clubs op het WK van 1974 de harten van de wereld met het totaalvoetbal. Daarna kenden Ajax en Feyenoord verschillende oplevingen met onder meer een Champions League van de Amsterdamse club in 1995 en een UEFA Cup voor de Rotterdamse volksclub als laatste internationale hoogtepunten.

In de Nederlandse competitie maken Ajax en Feyenoord al jaren de dienst niet meer uit. De club uit de hoofdstad werd in 2004 voor het laatst kampioen van Nederland en worstelde sindsdien met de eigen identiteit. Succes op korte termijn was keer op keer de eis aan een nieuwe trainer, die zich vervolgens stuk beet op een gebrek aan visie voor de lange termijn. Ajax moest lijdzaam toezien hoe provincieclubs als PSV, AZ en FC Twente de hoofdprijs veroverden. Maar het heilige geloof in een titel dit seizoen onder De Boer is er niet minder om. Het Amsterdamse opportunisme is namelijk groter dan ooit.

Bij Feyenoord heeft de bravoure inmiddels wel plaatsgemaakt voor realiteitszin. Voor het laatste landskampioenschap van de Stadionclub moet men zelfs terug naar het einde van de vorige eeuw. Leo Beenhakker leidde de club in 1999 destijds als kampioen naar de Coolsingel. Na een reeks van derde plaatsen dacht Feyenoord in 2007 met het opnieuw aantrekken van trainer Bert van Marwijk en dure ‘oudjes’ als Giovanni van Bronckhorst, Roy Makaay, Kevin Hofland, Denny Landzaat en Tim de Cler de macht te heroveren. Het omgekeerde bleek waar. Het sportieve verval was enorm en financieel was de club zo goed als failliet.

Ajax en Feyenoord bleven de afgelopen jaren maar geloven in een nieuwe verlosser. Maar van Marco van Basten, Martin Jol en Gertjan Verbeek werd teleurgesteld afscheid genomen. De trainers konden niet op korte termijn voor resultaten zorgen en vertrokken voortijdig uit Amsterdam en Rotterdam. Zowel Ajax als Feyenoord heeft inmiddels de hoop gevestigd op een oud-voetballer van de club zonder enige ervaring op het allerhoogste niveau. De Boer en Been kunnen op basis van hun verdiensten in het verleden als speler in ieder geval op het nodige krediet bij de achterban rekenen.

De Boer is er sinds zijn aanstelling in december van vorig jaar in korte tijd in geslaagd Ajax weer een eigen gezicht te geven. De oud-verdediger, die soms met pijn in de ogen naar het voetbal van zijn club onder Jol had gekeken, viel terug op de aloude huisstijl met drie spitsen. Ajax moest weer met verzorgd voetbal van achteruit de weg naar het doel van de tegenstander vinden. Bij balverlies moest snel terug worden verdedigd. Ajax won onder leiding van De Boer achtereenvolgens van AC Milan, Vitesse en AZ zonder een doelpunt te incasseren. Met nieuwe hoop begon Ajax met de inhaalwedstrijd tegen Feyenoord aan het jaar 2011.

Been heeft Feyenoord sinds zijn aanstelling in 2009 nog niet naar zijn hand kunnen zetten. De coach moest noodgedwongen tal van jeugdspelers onder wie Leroy Fer, Georginio Wijnaldum en Luc Castaignos wekelijks opstellen. Ondertussen hoopte de clubleiding dat technisch directeur Leo Beenhakker goedkope goudvinkjes zo vinden. Dat mislukte. Beenhakker trok afgelopen dinsdag zijn conclusies zodat Feyenoord weer op zoek kan naar een nieuwe magiër met een oog voor gratis toptalenten.

Ajax en Feyenoord speelden gisteravond alleen een topduel op basis van resultaten uit een grijs verleden. Debutanten aan weerszijden als Jody Lukoki en Krisztián Simon maakten in de 56ste onderlinge ontmoeting hun opwachting. Het elftal van De Boer toonde echter wel aan in alle opzichten verder te zijn dan dat van Been. Na een reeks van gemiste kansen opende Ajax-verdediger Alderweireld na ruim een half uur de score met een afstandsschot. In de 77ste minuut ging een droom van Sulejmani in vervulling toen hij vanaf elf meter zijn eerste doelpunt in een klassieker maakte. Het doelpunt zal weinig historische waarde krijgen.

    • Koen Greven