Kip voor nieuwe en oude liefdes

Een van de leuke dingen van Nigella Lawson is haar liefde voor kip. Het is op een of andere manier innemend als iemand die zoveel kookt en zo met eten bezig is, gewoon volhoudt dat een van de allerlekkerste dingen die er zijn, wat haar betreft, gebraden kip is. Ik geloof dat ze wel eens heeft geschreven dat als ze een laatste avondmaal mocht kiezen, dat dan blini met heel veel kaviaar zou zijn en als tweede gang die kip.

Het toetje, dat er vast bij gezeten zal hebben, ben ik vergeten.

Maar misschien was het ook helemaal geen laatste avondmaal, dat is meteen zo drakerig dramatisch, maar iets om te eten met een nieuwe geliefde. Of met een oude geliefde. Of gewoon met iemand met wie je graag eet.

En nu niet zeggen: dat ben je zelf. Dat lees je nogal eens, dat mensen zeggen dat ze graag voor zichzelf koken want dan koken ze in ieder geval voor iemand die ze aardig vinden, of voor hun favoriete persoon of zoiets. Bwggh. We hoeven geen hekel aan onszelf te hebben, maar stel je voor dat je je eigen favoriete persoon zou zijn. Hoe vreselijk.

Die kip van Nigella is een gebraden exemplaar, en dat is lekker, zeker, maar gestoofde kip hoort toch ook tot de allerfijnste gerechten. Ook tot een van die gerechten die je altijd makkelijk kunt maken, meestal heb je wel in huis wat ervoor nodig is en het is enorm rustgevend om iets te stoven.

Nu ja dat zeg ik altijd. Maar het is ook zo. En stoven met wijn is nog extra fijn want dan heb je die lekkere geur van warme drank met vleesjus. En spekjes gaan hier ook in, ook een pluspunt, want dan heb je de heerlijke geur van gebakken spek.

Ik heb het net gemaakt, maar als ik eraan denk krijg ik meteen zin om het weer te maken, dit allereenvoudigste stoofgerecht van kip in witte wijn.

Snij de kip in stukken – poten eraf en in tweeën, vleugels eraf, rug en borst gescheiden, borst dwars in drieën snijden, rug één keer doormidden.

Of laat de poelier dat doen, die doet het razendsnel met een paar klappen van zijn hakmes.

Snij de groenten in stukjes. Braad de stukken kip in porties aan alle kanten bruin in wat olie. Bestrooi ze met peper en zout. Leg ze apart. Doe een extra scheutje olie in de pan en bak de ui met het spek een paar minuten. Doe er de bleekselderie bij, de wortel en de pastinaak. Ris de blaadjes van de tijm en doe die ook in de pan. Laat een paar minuten bakken. Snijd de tomaten in stukjes en doe ze erbij. Bestuif het geheel met de bloem, roer goed om en giet de witte wijn erbij. Laat warm worden en leg de stukken kip met hun braadjus terug in de pan. Bestrooi met zout en zet het geheel in een op 150 graden verwarmde oven. Laat anderhalf uur stoven.

Bak in een koekenpannetje de fijngesneden bosui met de champignons in plakjes. Bestrooi royaal met peper en zout, en voeg aan de kip toe. Proef die en dien hem op met brood om in de saus te dopen. Nog beter is: laat hem staan tot de volgende dag.

    • Marjoleine de Vos