'Ketenen is voor Brandon de beste oplossing'

Het vastbinden van de 18-jarige Brandon is volgens staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid, CDA) voor hem de beste oplossing. Dat zei zij vanmorgen na een bezoek aan hem in de instelling ’s Heeren Loo in Ermelo. Ook tijdens het gesprek dat de staatssecretaris voerde met de verstandelijk gehandicapte jongen was hij met een riem vastgemaakt aan de muur van zijn kamer.

Op een persconferentie na afloop wees de staatssecretaris erop dat Brandon zichzelf kan los- en vastmaken en een zekere „draaicirkel” heeft waarin hij zich kan bewegen. „Ik laat hem met een gerust hart achter, omdat er geen andere manier is om hem tegen zichzelf, tegen de ‘slechte Brandon’ te beschermen”, aldus de bewindsvrouw. Ze doelde daarmee op zijn ongecontroleerde agressie.

Veldhuijzen van Zanten zei verder niet de indruk te hebben dat de zorg in ’s Heeren Loo tekortschiet, of dat er instellingen zijn die het beter aanpakken. Wel kondigde ze aan „de knapste koppen” bijeen te roepen om te kijken of er toch verbetering mogelijk is, en ook om de veertig andere gevallen in kaart te brengen. In een spoeddebat met de Tweede Kamer, gisteren, beloofde ze in maart te komen met een plan van aanpak voor de omgang met gehandicapten die ernstige gedragsproblemen hebben.

Leden van de Tweede Kamer spraken in dat debat hun ontzetting uit over de beelden van Brandon die ze dinsdag op de televisie hadden gezien. Veldhuijzen van Zanten antwoordde hun dat de uitzending ook haar diep had geraakt. „Ik vond het afschuwelijk om te zien hoe zo’n leuke jongen [...] zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft.” Voor een moeder moet dat „onverwerkbaar” zijn. „Dat doet pijn.”

Volgens de staatssecretaris is Brandons situatie goed onderzocht. Het was ook geen kwestie van geld, zei ze. „Er wordt op deze zorg niet bezuinigd.’’ In 2009 kon Brandon volgens haar nog naar buiten. Dat jaar heeft ’s Heeren Loo hem ook een speciaal aangepaste woonruimte aangeboden. Maar die woning waarin 500.000 euro was geïnvesteerd, vernielde hij.

Tijdens het debat in de Kamer zei Kamerlid Leijten van de SP: „De norm moet zijn: we binden niet vast. Als dat niet kan, zorgen we voor menswaardige zorg.” Veldhuijzen van Zanten antwoordde: „Dat vind ik een goede oplossing.”

Commentaar: Twee

Brandon: pagina 5