Indonesië: omkoper pur sang cel in

Voor sommige Indonesiërs was hij een held, die de staat steeds te snel af was, onder meer door uitstapjes in vermomming buiten de gevangenis. Voor anderen belichaamde de Indonesische belastingambtenaar Gayus Tambunan (31), die gisteren in hoger beroep tot zeven jaar celstraf werd veroordeeld wegens corruptie, juist de verrotting van het landsbestuur. En ook voor president Yudhoyono, die de bestrijding van corruptie tot een van zijn prioriteiten heeft verheven, was de zaak pijnlijk. Tambunan was eerder vrijgesproken van omkoping, maar de rechter bleek omgekocht.

Nog tijdens zijn proces poogde Tambunan – ditmaal zonder succes – via omkoping onder een veroordeling uit te komen. Daarna bood hij de autoriteiten aan adviseur te worden van de corruptiebestrijders om hun de fijne kneepjes van corruptie op hoog niveau uit te leggen. De rechtbank in Jakarta oordeelde echter dat hij voor twee miljoen euro steekpenningen van bedrijven had aangenomen om aanslagen laag te houden.

Hoeveel tijd hij echt in de cel doorbrengt is nog maar de vraag. Tijdens zijn voorarrest wist hij tientallen keren zijn cel te verlaten voor leuke uitjes. Zo bezocht hij gedurende zijn voorarrest, getooid met een pruik, een internationale tenniswedstrijd op het eiland Bali en maakte hij naar eigen zeggen zelfs uitstapjes naar Singapore en Macau. (Reuters, AP)