Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Ieren in maart naar stembus voor nieuw parlement

De Ierse premier Brian Cowen heeft voor 11 maart nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven, meldt Reuters. Eerder vandaag moest Cowen door het stof toen hij vijf opgestapte ministers wilde vervangen door Kamerleden uit zijn eigen partij Fianna Fail. Het parlement stak daar een stokje voor en eiste dat de andere leden van het kabinet de portefeuilles justitie, gezondheidszorg, handel, defensie en vervoer overnamen. De Groenen, de kleinste regeringspartij in het land, dreigde ook om uit de coalitie te stappen als Cowen zijn plan wilde doorzetten.

Cowen staat onder grote druk. Zijn partij heeft slechts een kleine minderheid in het parlement, en zijn positie is wankel sinds hij in november financiële hulp van de EU en het IMF moest vragen. Uit peilingen blijken de kiezers weinig vertrouwen meer te hebben in de premier. Eerder deze week overleefde Cowen nog een motie van wantrouwen in zijn eigen partij.

De Groenen vroegen in november al om vervroegde verkiezingen, liefst al in januari. Dat wordt nu dus maart, omdat eerst de begroting voor 2011 moet worden behandeld door het huidige parlement, legt NRC-correspondente Titia Ketelaar uit. Zodra de begroting is goedgekeurd, zal het parlement ontbonden worden en gaan de Ierse parlementsleden campagnevoeren.