Hoe krijg je een kind als er een bevalverbod is?

Maren Lax uit Kerkrade las het artikel ‘Bevalverbod op Waddeneilanden’ vorige week in nrc.next en vroeg zich af of vrouwen op Terschelling en Vlieland voortaan de laatste maand van hun zwangerschap moeten uitzitten op het vaste land. „Of mogen ze soms niet meer zwanger worden?”

Vrouwen op Terschelling mogen nog gewoon zwanger worden, zegt een woordvoerder van het eiland. „De huisartsen hebben alleen besloten dat ze alleen bij hoge uitzondering nog bevallingen doen op het eiland omdat het ziekenhuis te ver weg is.” Minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat vrouwen die thuis bevallen in maximaal drie kwartier bij een ziekenhuis kunnen zijn.

Toch hoeven aanstaande moeders niet al weken van te voren het eiland te verlaten, zegt huisarts Menno Swier. „Bij de eerste weeën belt zij de huisarts. En wanneer die denkt dat de bevalling écht door gaat zetten wordt de vrouw per boot of helikopter (ongeveer 45 minuten) naar het vaste land vervoerd.” In het ziekenhuis kan het zijn dat het toch een ‘valse start’ bleek en het kind nog niet komt. „Dan wordt de vrouw weer naar huis gestuurd om nog even af te wachten”, zegt Swier.

Op Terschelling bevallen ongeveer vijftig vrouwen per jaar, waarvan tot nu toe een kwart thuis wilde bevallen. Die laatste categorie vindt het volgens de dokter jammer dat ze door de nieuwe regeling niet „de romantiek van de thuisbevalling” kunnen ervaren. Maar er zijn ook zwangeren die juist blij zijn dat er voor hen wordt besloten: „De keuze tussen thuis of op het vaste land zorgde ook voor veel stress.”

Willemijn Steentjes (zeven maanden zwanger), van Terschelling, vindt het heel spannend: „Ik zie mezelf al persend in een helikopter, dat is niet fijn.” Ze noemt nog een ander, ‘sentimenteel’ nadeel: in het paspoort van haar kind zal als geboorteplaats geen Terschelling staan. Toch zullen de ‘Terschellingers’ niet helemaal uitsterven. Als het allemaal heel snel gaat, bevalt de vrouw gewoon op het eiland, zegt Swier.

Van een echt ‘bevalverbod’ is overigens geen sprake: het Europese Hof heeft vorige maand besloten dat elke vrouw zelf mag bepalen waar zij bevalt. „Als een vrouw op het strand haar kind wil krijgen, kan ik dat niet verbieden”, zegt Swier lachend.

En hoe zit het met Vlieland? Daar gaan ze gewoon door met bevallen. Hoewel ook daar de vrouwen er langer dan 45 minuten over doen om bij een ziekenhuis te komen, voorzien de huisartsen daar geen problemen onder het motto ‘Vlieland bevalt goed’.

Adinda Akkermans

    • Adinda Akkermans