Haase na mijlpaal tegen wereldtopper Roddick

Robin Haase schaarde zich gisteren voor het eerst in zijn carrière bij de laatste 32 van de Australian Open.

De derde ronde van een grandslamtoernooi halen is een mijlpaal – tennisprofs moeten er vaak jaren voor strijden. Het lukte Robin Haase (23) gisteren op Melbourne Park bij zijn achtste poging. De Nederlander schakelde de als 26ste geplaatste Argentijn Juan Monaco uit in vier sets: 6-4, 6-4, 3-6 en 6-2. „Ik ben heel blij met deze zege, want daarmee heb ik nu al een van mijn doelen voor dit jaar gehaald”, zei Haase in een telefonisch gesprek.

De stap naar de laatste 32 deelnemers op de grootste podia geldt voor veel spelers als een belangrijke barrière. Op weg naar de derde ronde moet je als ongeplaatste tennisser doorgaans afrekenen met minimaal één (sub)topper. Haase stond na een zege tegen Carlos Berlocq gisteren in de tweede ronde tegen de ervaren Monaco. Deze 26-jarige Argentijn stond in 2008 even veertiende van de wereld en bereikte twee keer de vierde ronde van een grandslamtoernooi. Haase, 62ste van de wereld, had de twee eerdere ontmoetingen met Monaco verloren. De Nederlander was zelfs twee keer kansloos in twee sets verslagen op Amerikaanse hardcourtbanen in Indian Wells en Miami. Maar Haase is niet meer het groentje van destijds en is mede door een hardnekkige knieblessure mentaal hard geworden. Met een plaats in de kwartfinales in het Indiase Chennai liet hij begin januari al zijn goede vorm zien.

„Het bereiken van de derde ronde is mooi, maar ik ben nog niet euforisch. Ik bekijk het van partij tot partij”, zei Haase. In die derde ronde speelt hij morgen tegen de Amerikaanse wereldtopper Andy Roddick. De partij vindt waarschijnlijk in een van de grote stadions op Melbourne Park plaats. „De tegenstander en de omstandigheden zullen heel anders zijn dan tegen Monaco”, zei Haase. „Ik heb nog nooit tegen Roddick gespeeld, maar iedereen kent zijn manier van spelen. Het is altijd speciaal op de grote banen te spelen.”

De Nederlandse Aranxta Rus werd gisteren in de tweede ronde uitgeschakeld. Ze verloor met 6-1 en 6-4 van Svetlana Koetznetsova. (NRC)