Familieleden van Ben Ali vast

De Tunesische autoriteiten hebben 33 leden van de uitgebreide familie van de gevluchte president Zine al-Abidine Ben Ali gearresteerd en een bank van zijn schoonzoon onder controle van de Centrale Bank geplaatst. Dat heeft de staatstelevisie gisteren en vandaag gemeld. De corruptie en opzichtige rijkdom van de (schoon)familie van Ben Ali waren mikpunt van de woede van de betogers wier protesten tot de val van de president leidden.

Ziytouna Bank, Tunesiës eerste islamitische bank die vorig jaar openging, is eigendom van Sakher Materi, een dertiger die in korte tijd de prominentste zakenman van Tunesië was geworden. Materi is nu in Dubai. Zijn zakenimperium omvat verder onder andere de grootste krant van het land, Assabah, en telecombedrijven.

De televisie toonde gisteren goud en juwelen die waren aangetroffen in het bezit van de 33 opgepakte leden van Ben Ali’s familie. Wie het zijn, werd niet duidelijk. Ben Ali zelf en zijn vrouw Leila zijn naar Saoedi-Arabië gevlucht. Volgens talrijke berichten heeft de vrouw van Ben Ali een grote hoeveelheid goud meegenomen.

Het huidige leiderschap, dat grotendeels bestaat uit vroegere medewerkers van Ben Ali, heeft aangekondigd onderzoek in te stellen naar degenen die de afgelopen jaren grote rijkdommen hebben verzameld. Zwitserland heeft inmiddels de tegoeden van Ben Ali’s familie bevroren.

Interim-president Fouad Mebazza beloofde gisteren een „totale breuk met het verleden”. In Tunis en andere steden hebben in omvang groeiende betogingen plaats tegen het aanblijven van veel leden van het oude regime, onder wie ook Ben Ali’s belangrijkste ministers. Na Mebazza en premier Ghannouchi hebben deze ministers gisteren hun lidmaatschap van de regeringspartij RCD opgezegd. (Reuters, AP, AFP)